LSV: Ana Brnabić da se uozbilji i ozbiljno shvati upozorenja koja stižu iz EU 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas premijerku Anu Brnabić da se „uozbilji i ozbiljno shvati upozorenja koja stižu iz EU“ nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom snažno naglašava da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi napredak u reformama.

„Premijerka Brnabić se prema toj rezoluciji ponaša kao da ne postoji, a izjave koje daje su neozbiljne i krajnje neodgovorne“, ističe u saopštenju LSV, i podsećanu predsenicu Vlade da je „Evropska unija u Srbiju investitala više od 18 milijardi evra“ i da svake godine pristigne oko 300 miliona evra bespovratnih donacija od EU, dok se skoro 80% spoljnotrgovinske razmene ostvaruje se sa zemljama članicama EU.

Po oceni LSV, Srbija spada u tri države koje primaju najviše sredstava od Evropske unije.

„Politika ‘dve stolice’, ‘četiri stuba’, „i na istok i na zapad“ praktično je nemoguća“, ističe LSV i podseća da su države koje su 90-ih i 2.000-ih sprovodile reforme i čvrsto se držale svog evropskog puta, poput Slovačke i Češke, danas „zemlje u koje mladi ljudi iz Srbije odlaze, trbuhom za kruhom“.

Liga ističe da, zahvaljujući različitim programima i predpristupnoj pomoći EU, građani Srbije imaju ogromnu korist u različitim oblastima“ i naglašava da je ta stranka „od svog osnivanja nedvosmisleno zagovarala evropski put Srbije“.

„Zbog izolacionističke politike smo tokom devedesetih godina prošlog veka već imali ogromnu štetu. Zato premijerka Brnabić mora da zaboravi reči svog poltičkog gazde, Aleksandra Vučića, da je ova vlada oročena na dve godine, mora da prestane da se igra sa sudbinom građana Srbije i da počne da se ponaša ozbiljno i odgovorno. Ukoliko nastavi da glumi političkog avanturistu, ozbiljno će ugroziti budućnost građana Srbije“, poručuje LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.