LSV: Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je izveštaj SIGMA, o napretku reforme javne uprave za 2019. godinu, pokazao da Srbija nije spremna za kadrovsku reformu u javnoj upravi, jer ukazuje na loše ocene u oblasti zapošljavanja u državnoj upravi.

„Iako se vlast hvali napretkom u oblasti digitalizacije, podjednako je neophodno spomenuti i kontinuirani izostanak napretka u efikasnom i transparentnom zapošljavanju na pozicijama državnih službenika“, naveo je LSV u saopštenju.

Dodali su da izveštaj SIGMA ukazuje na to da dve trećine visokih državnih službenika nisu izabrani na osnovu konkursa, što je jasan znak da je na delu vrlo zabrinjavajući politički uticaj na upravljačke funkcije u javnoj upravi, naročito u pogledu prevelikog broja funkcija u v.d. stanju.

„Reforma javne uprave je proces koji utiče na sve segmente svakodnevnog života građana. Za dobru reformu potrebni su nezavisni službenici koji će biti motivisani da implementiraju promene i obezbede njihovu održivost. Od suštinske je važnosti da Srbija zadrži kvalifikovane kadrove u upravi koji su sposobni da svoj rad sprovode nezavisno, jer je to jedini način da građani povrate poverenje u državne institucije“, navela je u saopštenju funkcionerka LSV-a Dejana Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari