LSV: Uvesti obavezu vakcinacije za zdravstvo, prosvetu i sve javne službe 1Foto: Logo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevala je danas od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku uvede obavezu vakcinacije protiv korona virusa za sve zdravstvene i prosvetne radnike, kao i za sve zaposlene u javnim službama.

„Poslednji podaci o velikom broju zaraženih, hospitalizovanih i umrlih govore da je poslednji trenutak da se načini ovaj korak. Vakcinisano je svega 50 odsto gradjana, što očito nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta“, naveo je u saoštenju za javnost portparol LSV-a Aleksandar Marton.

On je naveo da su pojedine države, poput SAD, Francuske, Italije, Grčke i Slovenije, propisale obaveznost vakcinacije za pojedine službe u državi.

„Primedbe da Ustav Srbije ne dopušta uvodjenje obaveze vakcinisanja ne stoje, jer je jasno da Ustav garantuje prava i slobode gradjana, ali ne po cenu ugrožavanja drugih pojedinaca i opšteg interesa“, poručio je Marton.

On je kazao da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojem se protiv zarazne bolesti može odrediti obavezna vakcinacija, ako se utvrdi opasnost od prenošenja.

„Država Srbija mora povući ovaj konkretan korak i na taj način sprečiti porast broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih. Država u borbi protiv koronavirusa mora slediti nauku. Sve ostalo bi bilo neodgovorno i opasno po gradjane“, kazao je Marton.

On je rekao da je nažalost jasno da je veliki deo stanovništva potpao pod uticaj antivakserskog pokreta, koji snažno deluje u Srbiji.

„Protiv neodgovornih pojedinaca se mora boriti jasnom i nedvosmislenom politikom poštovanja nauke i struke. Pojava vakcine je u 20. veku spasila milione života, posebno dečijih, i za 25 godina produžila očekivani životni vek gradjana“, naveo je Marton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari