Lukić (GIK): Od 75 do 80 novih biračkih mesta u Beogradu 1Foto: Beta/Branislav Božić

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Beograda Zoran Lukić izjavio je večeras da će novina na beogradskim izborima biti ta da će maksimalan broj glasača na jednom biračkom mestu biti 1.800, umesto dosadašnjih 2.500, što znači da će biti uvedeno 75 do 80 novih biračkih mesta.

Lukić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će to uticati na smanjenje mogućih gužvi na biračkom mestu i da se time ispunjava jedna od preporuka ODIHR-a.

„Prema analizi koju smo uradili sada je bilo 1.180 biračkih mesta na teritoriji grada Beograda. Ukoliko se primene ove preporuke taj broj će porasti za nekih 75 do 80 biračkih mesta, tako da neće biti velika razlika, neće biti puno novih biračkih mesta, dakle u odnosu na 1.180 novih 80 biračkih mesta nije veliki procenat“, naveo je on.

Dodao je da će GIK imati obavezu da poziva birače da provere preko sajta ili odlaskom u gradske opštine da li je došlo do promene u mestu gde će glasati ili nije, kao i da će se eventualne izmene naći i na pozivima za glasanje.

Po srpskom zakonu, maksimalni broj birača upisanih na jednom biračkom mestu je 2.500, ali Lukić navodi da se pokazalo da se na biračkim mestima sa više od 1.800, posebno više od 2.000 upisanih birača, kod velike izlaznosti može stvoriti određena gužva.

„Sada je preporuka Ministarstva za lokalnu i državnu upravu da se biračka mesta određuju sa maksimalnih 1.800 birača po biračkom mestu. Mi smo kao Gradska izborna komisija to pozdravili smatrajući da će to olakšati rad pre svega članovima biračkih odbora“, kazao je Lukić.

Predsednik GIK-a je naveo da je ta komisija danas uputila i dopis svim odborničkim grupama Skupštine grada Beograda, koje će predlagati članove stalnog sastava biračkih odbora, sa pozivom da Republičkoj izbornoj komisiji predlože lica za učešće na obukama za rad u biračkim odborima, radi što bolje pripreme za sprovođenje predstojećih izbora.

Cilj obuke je unapređenje profesionalnih kapaciteta biračkih odbora, što je u skladu sa prioritetnom preporukom 2. Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja o posmatranju izbora održanih 17. decembra 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari