Lunić: Lažna zakletva ultradesničara 1Foto: Nikola Lunić

Srbija je suverenitet nad Kosovom odavno predala, izjavio je FoNetu izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić, koji smatra da je povratak Kosova u državno pravni okvir fantazmagorija, koja može da se ostvari jedino i isključivo ratom, i zbog toga mora da se misli na budućnost, a ne na populizam.

On je, u intervjuu za FoNetov serijal Kosinus, konstatovao da je takozvani zamrznuti konflikt frazeologija, koja je možda u političkom smislu populistički popularna, ali to, u vojnom kontekstu, vidi kao eksplicitne pripreme za rat.

Takva nesavesna politička ideja predstavlja nacionalnu bezbednosnu pretnju, napomenuo je Lunić, koji ne bi isključujio sukob u regionu Zapadnog Balkana.

Na pitanje da li Srbija treba da bira između članstva u Evropskoj uniji (EU) i Kosova, on je odgovorio da mora da prihvati oboje.

Kako je objasnio, uz sve svoje mane, EU predstavlja sistem vrednosti kojima zemlja mora da teži, a Kosovo je, nasuprot tome, jedan stalni konflikt i „nezavršena istorija“ u regionu.

Kad to zajedno rešimo, albanski i srpski narod, tada možemo da krenemo prema vrednostima EU, naglasio je Lunić.

On smatra da treba sagledati geopolitički kontekst i koristiti sistem EU, u prvom redu nepostojanje granica, što bi trebalo da se primeni i na celom Zapadnom Balkanu.

Lunić je ocenio da je članstvo Kosova u UN naravno neprihvatljivo za Srbiju, ali da ona ne odlučuje o tome.

On se boji samo da će, što nam se dešavalo u istoriji, stolica Kosova u UN biti samo jedna moneta za potkusurivanje i za trgovinu moćnih sila u Savetu bezbednosti.

Osvrćući se na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Lunić je ukazao da je to ultimativna obaveza Prištine, ali da ZSO može da bude model koji bi mogao da spaja srpski i albanski narod, „kroz poverenje, pouzdanost i predvidljivost naših odnosa“.

Za ideju referenduma u Srbiji o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo Lunić je rekao da bi, u današnje vreme, vodio u izolaciju, „možda čak i sukob u regionu“ i da je to „nonsens“, posebno gledajući geopolitički kontekst.

Kako je podsetio, referendum smo već imali 1998. godine, kada je 95 odsto stanovništva glasalo za nemešanje stranih faktora.

Upitan o ličnom odnosu prema Kosovu, on je istakao da je to najskuplja srpska reč, „naš nacionalni ponos i dostojanstvo i naš uzor kojem težimo“.

U isto vreme, Kosovo je i lažna zakletva ultradesničara, batina i bukagija naše budućnosti. Naša budućnost ne bi trebalo da bude svedena na priče i dekadencije, zaključio je Lunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari