Lutovac: Belivukov klan je očigledno stvorio Aleksandar Vučić 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Iskaz Belivuka je samo potvrda onoga o čemu se ranije pisalo i govorilo – da su Belivuk i njegova grupa bili integralni deo vladajućeg režima u Srbiji sa jasno definisanom ulogom da odrađuju prljave poslove za vlast, istakao je za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke komentarišući nove detalje sa saslušanja vođe navijačko-kriminalne grupe.

Lutovac ukazuje da iskaz uhapšenog Veljka Belivuka, koji je objavio portal Krik, praktično potvrđuje ono što su o vezama, poslovima i međusobnim uslugama između vrha vlasti i Belivukove grupe već pisali i Krik i drugi nezavisni mediji i istraživački portali.

„Jedna od uloga je bila da kontrolišu navijače Partizana i spreče pogrdno skandiranje na račun sadašnjeg predsednika Srbije. Zauzvrat su bili zaštićeni od zakona i suda za sve kriminalne poslove koje su obavljali“, naveo je Lutovac.

Široj javnosti je ostalo nepoznato, ističe predsednik DS, da je upravo Belivukova grupa 2016. godine došla u Vladimirce i zauzela sedište opštine kako bi sprečila formiranje opštinske vlasti bez „naprednjaka“.

„Onda su doveli i pojačanje iz Beograda kako bi rasturili sednicu opštinske skupštine koja se održavala ispred okupirane zgrade. Belivukov klan je očigledno stvorio Aleksandar Vučić i farsični su svi pokušaji režimske propagande da sada opoziciju poveže sa njima“, naveo je on.

Lutovac je ukazao da je taj klan stvoren u vreme ovog režima.

„Ranije njegove vođe nisu čak ni navijale za Partizan. Njih je okupio i za navijače Partizana proglasio lično Vučić. Verovatno će se jednom saznati i zbog čega su se sukobili“, kazao je Lutovac.

On zaključuje da je izvesno samo da sukob nije buknuo kad je probuđena svest režima o tragičnim posledicama simbioze vlasti i organizovanog kriminala, već kada je došlo do sukoba između vođa kriminalnog klana i političkog krila organizovanog kriminala.

Na ranije pojavljivanje Belivuka i njegovih ljudi na događajima koji su bili važni za vlast, kao što je bila inauguracija predsednika Aleksandra Vučića, ukazao je i bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić u izjavi za Danas.

„Nadležni tužilac bi već danas, ako ima i mrvu profesionalnog kredibiliteta, morao da inicira saslušanje predsednika Vučića na ove okolnosti, ali u silovanoj pravnoj državi važniji je hitan reizbor Zagorke Dolovac u treći mandat. U pravnoj državi, koju ćemo zajedno povratiti – sudićemo im. Svima. Crno na belo“, izjavio je Vladimir Vuletić za Danas.

„Nema organizovanog kriminala bez saradnje sa državom. To je potvrdila i ova izjava Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, koju je objavio Krik”, kaže za Danas Milan Veruović, bivši telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari