Lutovac: Belivukov klan je očigledno stvorio Aleksandar Vučić 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Iskaz Belivuka je samo potvrda onoga o čemu se ranije pisalo i govorilo – da su Belivuk i njegova grupa bili integralni deo vladajućeg režima u Srbiji sa jasno definisanom ulogom da odrađuju prljave poslove za vlast, istakao je za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke komentarišući nove detalje sa saslušanja vođe navijačko-kriminalne grupe.

Lutovac ukazuje da iskaz uhapšenog Veljka Belivuka, koji je objavio portal Krik, praktično potvrđuje ono što su o vezama, poslovima i međusobnim uslugama između vrha vlasti i Belivukove grupe već pisali i Krik i drugi nezavisni mediji i istraživački portali.

„Jedna od uloga je bila da kontrolišu navijače Partizana i spreče pogrdno skandiranje na račun sadašnjeg predsednika Srbije. Zauzvrat su bili zaštićeni od zakona i suda za sve kriminalne poslove koje su obavljali“, naveo je Lutovac.

Široj javnosti je ostalo nepoznato, ističe predsednik DS, da je upravo Belivukova grupa 2016. godine došla u Vladimirce i zauzela sedište opštine kako bi sprečila formiranje opštinske vlasti bez „naprednjaka“.

„Onda su doveli i pojačanje iz Beograda kako bi rasturili sednicu opštinske skupštine koja se održavala ispred okupirane zgrade. Belivukov klan je očigledno stvorio Aleksandar Vučić i farsični su svi pokušaji režimske propagande da sada opoziciju poveže sa njima“, naveo je on.

Lutovac je ukazao da je taj klan stvoren u vreme ovog režima.

„Ranije njegove vođe nisu čak ni navijale za Partizan. Njih je okupio i za navijače Partizana proglasio lično Vučić. Verovatno će se jednom saznati i zbog čega su se sukobili“, kazao je Lutovac.

On zaključuje da je izvesno samo da sukob nije buknuo kad je probuđena svest režima o tragičnim posledicama simbioze vlasti i organizovanog kriminala, već kada je došlo do sukoba između vođa kriminalnog klana i političkog krila organizovanog kriminala.

Na ranije pojavljivanje Belivuka i njegovih ljudi na događajima koji su bili važni za vlast, kao što je bila inauguracija predsednika Aleksandra Vučića, ukazao je i bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić u izjavi za Danas.

„Nadležni tužilac bi već danas, ako ima i mrvu profesionalnog kredibiliteta, morao da inicira saslušanje predsednika Vučića na ove okolnosti, ali u silovanoj pravnoj državi važniji je hitan reizbor Zagorke Dolovac u treći mandat. U pravnoj državi, koju ćemo zajedno povratiti – sudićemo im. Svima. Crno na belo“, izjavio je Vladimir Vuletić za Danas.

„Nema organizovanog kriminala bez saradnje sa državom. To je potvrdila i ova izjava Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, koju je objavio Krik”, kaže za Danas Milan Veruović, bivši telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića.