Lutovac danas prvi put sa svim članovima Saveza za Srbiju 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Budući članovi Sveza za Srbiju sastaće se danas, a prvi put će sastanku prisustvovati Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, saznaje Danas od izvora bliskih Savezu.

Ovim sastankom će početi novi krug formalnih razgovora o formiranju opozicionog bloka.

Prema rečima naših sagovornika, sastanku će osim Lutovca, prisustvovati Dragan Đilas, koji od beogradskih izbora radi na formiranju opozicionog bloka, četvorica lidera koji su već rekli da će pristupiti budućem savezu, Borko Stefanović, lider Levice Srbije, Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, ali i Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, sa kojom se već neko vreme razgovara ali do sada nije postignut konačan dogovor. Svi oni, kako kažu naši sagovornici, žele da čuju kako novoizabrani lider demokrata vidi buduću saradnju i šta misli o osnivačkim dokumentima Saveza koja su mu poslata, statutu, programu, sporazumu o saradnji, na kojima se još uvek radi i svako od prisutnih će imati priliku da predloži izmene.

Naši izvori navode da je dogovor u završnoj fazi ali da se još razgovara o načinu učlanjivanja u budući savez, njegovom finansiranju, funkcionisanju na nivou republike ali i na lokalu, načinima za prevazilaženje ideoloških razlika i komunikaciji sa građanima i medijima. Ne očekuje se da će potpuni i konačni odgovori na sva otvorena pitanja biti poznati posle ovog sastanka, ali sagovornici Danasa procenjuju da će se to dogoditi vrlo brzo. Kako kažu, Đilas i ostali su čekali razrešenje situacije u DS, odnosno stranačke izbore za novo rukovodstvo, mogu da sačekaju i da se o formiranju saveza izjasni i Glavni odbor DS, a vrlo im je važno koju će poruku Lutovac uputiti članovima Glavnog odbora u nedelju 17. juna. Prema našim saznanjima, Glavni odbor će ovlastiti Lutovca da uđe u formiranje saveza.

Lutovac je nedavno u izjavi Danasu i najavio da će se u razgovore o formiranju saveza uključiti ove nedelje. Kako je naš list već pisao, u DS smatraju da ova partija može biti samo jedan od osnivača saveza, a ne pridruženi član.

Sastanku ovaj put neće prisustvovati Boško Obradović, lider Dveri, ali nezvanično se može čuti da se sa predstavnicima ove stranke razgovara, kao i da je Obradović uputio Đilasu svoje viđenje funkcionisanja saveza. Juče nismo uspeli da saznamo na koji način u Dveri vide saradnju sa ostatkom opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari