Lutovac: Ispunjavanje zahteva protesta, pa prelazna vlada Srbije 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ispunjavanje zahteva sa protesta „Srbija protiv nasilja“ bio bi znak dobre volje, ali tek prvi korak u daljoj borbi posle kojeg bi trebalo formirati prelaznu ili tehničku vladu Srbije, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac i najavio i druge mere.

Lutovac je na Glavnom odboru stranke u Beogradu rekao da je dogovor opozicije da ne bude novih zahteva s protesta.

Prelazna vlada, po njegovim rečima, poslužila bi za stvaranje uslova za fer i poštene izbore.

„Da li neko smatra da je to moguće bez prelazne vlade?“, pitao je Lutovac.

U slučaju da zahtevi s protesta budu ignorisani, Lutovac je kazao da će opozicija sa institucionalne borbe preći na zaoštravanje koje može da podrazumeva građansku neposlušnost i generalni štrajk.

„Ako se ne ispune zahtevi, ispunićemo ih mi“, najavio je Lutovac.

Po njegovim rečima, ukoliko bude prelazne vlade, bili bi obezbeđeni uslovi za slobodne izbore, kao i sloboda medija koja bi dovela do toga da se čuje druga strana, zbog čega bi vlast mogla da izgubi izbore.

Zbog toga, kako je ocenio Lutovac, vlast nudi sitnice i izlazak na „lažne izbore“.

„Ti lažni izbori bi trebalo da ugase proteste i da uz pomoć tih izbora ugase nezadovoljstvo građana. Rešavanje krize jeste na izborima, ali na slobodnim i poštenim, ne Vučićevim lažnim“, kazao je on.

Predsednik DS je ocenio da su protesti doveli do toga da se građani oslobode straha, da probude apolitične, ali i da odlože formiranje pokreta koji je najavljivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i održavanje izbora u septembru.

Lutovac je ocenio da je tim pokretom Vučić hteo da „pobegne“ od Srpske napredne stranke, a da promenom naziva „pobegne od lopovluka i nasilja“.

„To je populistički pokret koji bi bio nastavak pljačke i nastavak institucionalnog nasilja“, kazao je on.

Naglasio je da je potrebno „sačuvati vatru protesta“ do izbora, kada god oni budu raspisani.

„Mi u tom trenutku nemamo nijednu drugu kampanju, osim kampanje protesta“, rekao je Lutovac.

Naveo je da je postojala ideja da se protesti pauziraju tokom leta, ali dodao da o tome uopšte ne bi trebalo da se raspravlja i ocenio da su oni prilika da opozicija „iz večite defanzive pređe u ofanzivu“.

Dodao je da DS sarađuje sa pokretom Srce, Zeleno-levim frontom i strankom Zajedno, odnosno da se konsultuju o svemu, učestvuju na tribinama i razgovorima sa međunarodnim partnerima, koji ih, kako je naveo, prepoznaju kao najveću opozicionu snagu.

Istraživanja javnog mnjenja i fokus-grupe, po njegovim rečima, pokazali su „izuzetno pozitivne rezultate tog udruživanja“.

Lutovac je naglasio da su usaglašeni i sa ostalim opozicionim strankama, sa kojima učestvuju u organizaciji protesta „Srbija protiv nasilja“.

Iako se, po njegovim rečima, ne slažu oko svega, ne izlaze u medije da bi istupali sami i govorili o tome, već se drže zajedno.

„Opozicija je našla pravu meru da ne uništi građanske proteste. Opozicija je u Skupštini, a građani ispred nje“, rekao je i dodao da su „stvoreni sinergija i solidarnost koju je sada samo potrebno umrežiti“.

Ocenio je da vlast „baca koske“ i među građane rečima da su to politički protesti, kao i među opoziciju oko toga ko je lider i lice protesta.

„Lice ovog protesta nije nijedan pojedinac. Lice ovog protesta su ljudi koji izlaze na ulice“, naglasio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari