Lutovac: Ne razumem Borkovu zajedljivost, jer sam ja jedino za njega glasao 1foto Medija centar

Broj glasova koje su dobili opozicioni potpredsednici Skupštine Srbije, Borko Stefanović i Zoran Lutovac postao je ovih dana predmet novih neslaganja među bivšim koalicionim partnerima “Ujednjeni za pobedu Srbije”.

Za Stefanovića su tokom konstitutivne sednice glasala 204 poslanika, dok je Lutovac dobio 207 glasova. Zamenik predsednika i potpredsednik Skupštine Srbije iz SSP, tu razliku u glasovima tumači činjenicom da su za Lutovca glasali Palmini tigrovi.

Na pitanje kako je moguće da je među potpredsednicima parlamenta dobio najveći broj glasova, Lutovac odgovara da su za njega glasali različiti poslanici iz različitih pobuda,

“Oni koji su me predložili glasali su za mene zato što su hteli potpredsednika autentične demokratske proevropske opozicije kojeg nije predložio SNS, a oni koji čine vladajuću većinu dobili su instrukciju da glasaju za mene, kako bi parlament imao bolji imidž, odnosno sliku veće reprezentativnosti, a za ostale kandidate zato što su sa njima postigli dogovor. Što se mene tiče, nisam ni tražio da me oni podrže niti sam za njih glasao”, napominje sagovornik Danasa .

Na primedbu Borka Stefanovića da su za lidera DS u Skupštini Srbije glasali i Palmini tigrovi, što nije bio slučaj sa njegovim izborom za potpredsednika, Lutovac kaže da ne razume Borkovu malicioznost

“Stvarno ne znam zašto je Borko zajedljiv. Ja sam jedino za njega glasao od svih predloženih kandidata za potpredsednika, a on je glasao za sve, pa tako i za mene. Njegovu kandidaturu su potpisima predložili i poslanici antievropskog POKS-a i i Novog DSS, a podržali i SNS i svi drugi iz vladajuće koalicije”, kađe lider DS

Napominje da stvarno ne zna iz kog razloga poslanici Jedinstvene Srbije nisu glasali za Borka, kandidata SSP, za potpredsednika i pored instrukcije da to učine. Lutovac smatra da je Stefanovićeva izjava maliciozna.

“Suština je u tome da ja njihovu podršku nisam tražio, niti sam za njih i njihove kandidate glasao. Najzad, najvažnije je za koga sam ja glasao. A glasao sam upravo za Borka, i jedino za njega.”, ponavlja Lutovac.

Kaže i da do ove konfuzije uopšte ne bi ni došlo da je Borko tražio podršku za potpredsednika od svojih saboraca sa liste i od drugih proevropskih demokratskih stranaka.

“Ja bih mu prvi dao podršku i ne bih se ni kandidovao za potpredsednika, ali on se odlučio da podršku traži na drugoj strani. I to je legitimno, i u skladu sa proklamovanom konstruktivnom politikom njegove stranke za smanjivanja tenzija u društvu. Ništa ne zameram, samo drugačije gledam na stvari”, poručuje Lutovac. koji je tokom glasanja za potpredsednika parlamenta dovio 207 glasova , dok je kandidat SSPm Borko Stefanović dobio 204.

Govoreći o izboru potpredsednika u Skupštini Srbije, Stefanović je gostujući u „Pregledu dana“ Newsmax Adrie istakaona naglasio da se radi o protokolarnoj funkciji i napomenuo da je dogovor svih poslaničkih grupa, kao i uvek od 1997. godine, bio da sve poslaničke grupe potpišu za sve kandidate i da opozicija ima dva potpredsednika.

Stefanović je rekao da za kandidaturu treba minimum 30 poslanika, što ne znači da će neko biti automatski potpredsednik ako skupi više potpisa poslanika koji ih predlažu.

“Kada su svi predali potpise, grupa koja je predložila Zorana Lutovca nije, već su dali odvojeni predlog, mimo dogovora na koji su pristali, a onda smo i mi to učinili, bez potpisa poslanika Srpske napredne stranke, objasnio je Stefanović zašto je on predao dve kandidature – prvo sa potpisima SNS, a potom samo sa poslanicima grupe Ujedinjeni i koalicije NADA.

Podvlači da je tužno, jadno i bedno da se neki ljudi u opoziciji bave takvim stvarima u zrelim godinama i ozbiljnim opozicionim stažom.

“Bave se sitnjarijama dok zemlja gori, umalo rat na Kosovu, rat u Ukrajini, imamo lošu vlast, samo da bi neuspešno dokazali da Stranka slobode i pravde ima podršku režima, naglasio je. Dogovor je ispoštovan, Lutovac je dobio podršku svih naprednjaka, „Palminih tigrova“ i
dobio je 207 glasova, a ja samo 204 jer „Palmini tigrovi“ nisu glasali za mene, pošto Dragan Marković Palma okrivljuje SSP zbog tvrdnji da treba da odgovara za sve što je radio u Jagodini, naveo je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari