Lutovac o Rezoluciji EP o izborima: Jako je važna, politički vodi do onih čije odluke moraju da se sprovode 1foto FoNet Milica Vučković

Ustavni sud nije poslednja instanca za borbu, posle njega ide sud u Strazburu, a ni on nije poslednji vid borbe. Poslednje je institucija građanina i njegove suverenosti.

Građani imaju pravo na pobunu, građansku neposlušnost i to je njihovo pravo koje proističe iz nepoštovanja zakona i Ustava i sve dok postoje ova tri fronta mi moramo da se borimo, rekao je za N1 Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Rezolucija o izborima u Srbiji, koja će biti doneta 8. februara je, rekao je Lutovac u emisiji Newsnight, jako važna i nije dobro što neki govore o tome kako je neobavezujuća ili nema pravnu težinu.

„Postoji sklonost kod nekih naših političara, a to ne sme da se radi, da se nipodaštava ova Rezolucija o izborima u Srbiji i druge, slične. To ne sme da se radi i o tome treba da se oprezno govori. Tačno je da rezolucije nisu pravno obavezujuće, ali politički jesu. Njih donose ljudi koji dolaze iz uređenih i demokratskih država. Iako one pravno ne obavezuju, još kako formiraju javno mnjenje, utiču na političare, mediji o tome izveštavaju, a oni su u tim državama sila koja utiče i na građane i na političare, tako da ta rezolucije mogu imati jako veliki uticaj jer na kraju stižu do onih koji mogu izvršno da deluju, onih koji donose odluke koje na kraju moraju da se sprovode“, rekao je predsednik DS, prenosi N1.rs.

Lutavac je naveo primer Crne Gore i Severne Makedonije, gde je međunarodna zajednica bila važan faktor u organizovanju fer i demokratksih izbora.

„U Crnoj Gori i Severnoj Makedoniju formirane su bile prelazne vlade koje su uredile izborne uslove i sprovele slobodne i poštene izbore. To možemo i mi ako budemo radili u tom pravcu. Put opozicije je da istrajemo u onome što smo zahtevali, u poništavanju pokradenih izbora ali i da delujemo na tri fronta – EU, građani i institucije. Moramo da istrajemo u toj borbi i ako se povežemo sa celim društvom i budemo solidarni, onda je sve moguće“, naveo je Lutovac.

Predsednik demokrata objašnjava i da je opozicija podnela zahtev da se konstitutivna sednica ne održava dok ne bude donese Rezolucija o izborima u Srbiji i dok se ne izjasni EU.

„Oni to nisu uvažili jer su hteli da nas stave pred svršen čin i da bi konstituisali skupštinu. Računali su na to da će onda međunarodna zajednica reći – evo ovi su se konstituisali, šta mi onda ima da se bavimo. Mi nećemo prisustvovati konstitutivnoj sednici, bojkotovaćemo je, ali sednicu ne instituciju. Na taj način mi osporavamo rezultate izbora, jer se po nama taj spor nije završio, ta borba traje pred građanima, institucijama i međunarodnom zajednicom. Oni mogu da konstituišu parlament i bez nas jer imaju dve trećine“, rekao je predsednik DS.

Lutovac je naveo i da još „ne znaju šta će se dešavati posle konstitutivne sednice“.

„Ne znamo, jer ovaj saziv ne oslikava volju građana. Branićemo izbornu volju građana. Ustavni sud nije poslednja instanca za borbu, posle njega ide sud u Strazburu, a ni on nije poslednji vid borbe. Poslednje je institucija građanina i njegove suverenosti. Građani imaju pravo na pobunu, građansku neposlušnost i to je njihovo pravo koje proističe iz nepoštovanja zakona i Ustava i sve dok postoje ova 3 fronta mi moramo da se borimo“, naveo je on i istakao da „opozicija nije razjedinjena“.

„Imamo ideje za različite taktike, mi imamo jedne argumente, druge kolege druge koje mi uvažavamo. Mi nećemo biti u skupštini dok će oni će uz pomoć mikrofona reći da su izbori pokradeni i to nas vodi do istog cilja. Primenjujemo različita sredstva ka istom cilju koji smo proklamovali“, zaključio je Zoran Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari