Lutovac: Savez sa opozicijom 1Foto: FoNet / Marija Đoković

Saradnja sa pravim opozicionim stranka nije stvar izbora nego nužnosti, građani koji su za suštinske promene očekuju to od nas, Demokratska stranka(DS)će biti jedan od osnivača i članova saveza, to predlažem Glavnom odboru, rekao je danas novi predsednik DS Zoran Lutovac, otvarajući sednicu GO, na kojoj je najavio suštinske promene u stranci.

„Nudimo politiku stvarnog opozicionog delovanja a ne saradnje sa Srpskom naprednom strankom(SNS), nudimo da probudimo nadu i izvučeno građane iz apatije“, rekao je Lutovac, navodeći da je stranka propustila šansu da na beogradskim izborima stvori savez i da su građani to kaznili.

On je naglasio da je potrebno je da se opozicione stranke povežu i dogovore oko nespornih ciljeva, navodeći promenu izbornog sistema, stvaranja poštenih izbornim uslova, nezavnisnog pravosuđa i slobodu medija.

„Kad se izborimo protiv samovolje jedog čoveka onda na slobodnim izborima da se borimo za svoja ideološko programska rešenja“, rekao je Lutovac.

On je rekao da DS ne želi da bude „takozvana konstruktivna opozicija jer je to politički mehanizam i nije u korist građana, niti da bude u klubu omiljenih političkih stranaka Aleksandra Vučića“.

„Želimo da se suprostavimo njegovoj politici koja je štetna za građane“, rekao je Lutovac, koji namerava da vrati povrenje građna u stranku i da DS vrati građanima.

Lutovac je, uoči sednice, rekao da očekuje da će GO odlučiti da DS uđe u formiranje Saveza za Srbiju.

Govoreći o zbivanjima u stranci, on je rekao da je dobijen tim koji se u DS i među građanima doživljava kao nova granitura političara, „dokazećemo delom da to ona i jeste“.

„Promene neće biti kozmetičke nego suštinske i dobre za sve u DS, ali i građane Srbije“, rekao je Lutovac, dodajući da svi koji su ostali u stranci u ovo teško vreme zaslužuju poštovanje.

„Mi smo jedan tim, promene a ne podele“, naglasio je Lutovac.

On je najavio da će biti utvrđeno ko su članovi, što treba da provere opštinski odbori, da se zna „na koga možemo da računamo aktivno, na koga pasivano i da krenemoo u obnovu u kadrovskom smislu“.

On je, govoreći o pravcima promena, rekao da stranka treba da bude efikasna organizacija koja počiva na solidarnosti a ne na podmetanju, saplitanju i ucenama.

„Vraćanje politike u stranku jedan je od prioriteta, a to podazumeva ne samo debate i bolju komunikaciju organa unutar stranke nego i veću autonomiju za opštinske odbore“, rekao je Lutovac.

Kao jedan od pravaca promena on je označio jasnije sojaldemokratskom profilisanja, što znački borbu za društvo socijalne pravde i vladavinu zakona.

„Niko nama nije ukrao politiku, mi smo je izgubili i moramo da je vratimo, nije nama SNS ukrao politiku, ukrao nam je retoriku, njihova politika je antievropska, anticivilizacijska, zasniva se na gaženju svih vrednosti za koje se borimo“, rekao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari