Macura: Borićemo se u Skupštini i van institucija 1Tatjana Macura Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Šef poslaničke grupe Stranka moderne Srbije Tatjana Macura, koja je danas učestvovala u raspravi u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, rekla je da je stranka odlučila da učestvuju u radu parlamenta, ali da će se boriti i van njega.

„To nema veze sa sednicom o Kosovu, mi mislimo da izostanak rasprave o svim zakonima koji se nalaze na dnevnom redu od strane onog dela opozicije koji zaista kritički analizira zakone jeste nešto što je nedostajalo u poslednih nekoliko meseci“, rekla je novinarima Macura, govoreći o povratku u parlament.

Macura je rekla da ta stranka neće prestati sa borbom koju vodi i van institucija, „ona mora da se nastavi i van institucija i unutar njih“.

Govoreći o predloženim zakonskim rešenjima za Beograd, Macura je ocenila da ona, nasuprot tvrdnjama vlasti, neće dovesti do decentralizacije i zapitala kako će opštine samostalno delovati ako finansijskim sredstvima upravlja Grad.

Prema njenim rečima, posebno su u nepovoljnom položaju opštine gde je opozicija na vlasti, Novi Beogad i Stari grad.

Ona je navela i da postoji bojazan da će pojedinci imati mogućnost da „nizom manipulativnih radnji“ dođu do vlasništva nad zemljištem i nekretnimama koje će biti u vlasništvu Grada a da ne ulože svoj novac.

„Nije bilo ni javne rasprave“, rekla je Macura, koja je naglasila i da su neke predložene odredbe zakona nedovoljno dorečene.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojisav Šešelj pohvalio je, tokom rasprave, vladajuću većinu jer se „prvi put desilo da nam nisu nagomilali sve tačke dnevnog reda“, ali je kritikovao što su ponovo „zakon podneli po hitnom postupku“.

„Dakle, imate situaciju da se najavljuje opet povratak određenih opštinskih nadležnosti sa Grada Beograda na gradske opštine. Da li one treba da postoje ili ne?“, zapitao je Šešelj.

Dodao je da „ako će gradske opštine svoditi na obične kancelarije, detašmane gradske vlasti da bi određeni šalteri bili bliži građanima, onda nema potrebe da se glumi lokalna samouprava, da se ide na izbore, nego jednostavno imate već gotove kadrove, zaposlene, neka rade to“.

„Lokalna samouprava, pa makar to bila gradska opština sa realno manjim nadležnostima nego ostale opštine, mora imati neke nadležnosti da bi imala srhu postojanja“, naglasio je Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari