Majkl Kirbi za Glas Amerike: Mislim da u Srbiji nema veće mase spremne da svrgne Vučića, neću kritikovati Hila 1Foto: Medija centar

Ne dopada nam se nasilje na ulicama, ali ohrabrujemo mirne proteste, kazao je za Glas Amerike Majkl Kirbi, bivši američki ambasador u Srbiji.

“Ako nečim niste zadovoljni, važno je da to kažete. Tako da sam siguran da će predstavnici brojnih ambasada razgovarati sa ljudima iz opozicije. Takođe, očekujem da će, ne samo Rusi, razgovarati sa gospodinom Vučićem. Mislim da će u nekom trenutku Srpska napredna stranka i gospodin Vučić morati da odluče žele li da imaju zatvoreno društvo i zabrane, pak ili žele otvorenije društvo u kome se slobodno može izraziti mišljenje i prebrojati glas. A, da to ne budu glasovi koji su fantomski”.

Povodom protesta juče Kirbi je kazao da je video “frustraciju građana”.

Ne zna, kazao je, da li je nasilje bilo fabrikovano – ali da deluje da je među demonstrantima bilo onih koji su želeli da izvuku nešto više od toga“, rekao je Kirbi koji je na poziciji ambasadora u Beogradu bio od 2012. do 2016.

Povodom tvrdnji predstavnika srpskih vlasti o mešanju neimenovanih stranih faktora u izborni process Kirbi je kazao: “Uz sve ostalo na šta sam obratio pažnju – deluje kao da vlasti Srbije kao nepobitnu istinu uzimaju informacije koje dobijaju od Rusije.

Svestan sam da su ruski ambasador i predsednik Vučić razgovarali. Rusi su specijalisti za plasiranje dezinformacija i lažnih sadržaja. Izgrednici tokom protesta mogli su biti protivnici izbornih neregularnosti koje su se dogodile, ali nije isključeno i da je reč o agitatorima koje je ubacila Srpska napredna stranka ili pak Rusi”.

Spomenuo je “mnogo autobusa iz Bosne i ličnih karata izdatih ljudima koji bi trebalo da žive u Beogradu – što međutim nije slučaj”.
Atmosfera u kojoj su održani izbori, kao i mediji u Srbiji, pod kontrolom su predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS), konstatovao je Kirbi.

“Malo je nezavisnih medija, tako da je za ljude koji nisu simpatizeri SNS-a teško da dođu do validnih informacija. Mnoštvo je bilo problema tokom izbornog dana – ljudi su hvatani dok su u glasačke kutije ubacivali lažne listiće. Dakle, sve to izmiče iz normi demokratskog procesa”.

Kirbi smatra da ako je već bilo mešanja u izbore – za to je odgovorna Srpska napredna stranka i ono što je učinila medijima. „Ugušila je nezavisne glasove. To je sprečilo da opozicija, putem televizije, dopre do građana. I tu je srž problema“.

Komenatrišući današnji susuret ruskog ambasadora Aleksandra Bočan Harčenka sa Vučićem i premijerkom u tehničkom mandatu Anom Brnabić, Kirbi je kazao da je vrlo je logično da se posle susreta sa Rusima pominje Majdan.

„Rusi se plaše volje naroda. Svedoci smo brojnih revolucija – Majdan u Ukrajini, slične stvari su se dešavale u Gruziji i Kirgistanu. Rusi se plaše volje naroda u slobodnom procesu. Bez uticaja na medije i slobodnim protokom informacija do birača. Hajde da to pogledamo sa strane logike: ako sagledate stavove Sjedinjenih Država i drugih zemalja – nelogično je da su se mešali u ove izbore. Naravno da pomažu glasove demokratije. Podržavamo sve koji smatraju da Srbija treba da ide ka Evropskoj uniji“.

Da li su Sjedinjene Države mogle biti oštrije? Neki kažu da jesu, odgovara Kirbi.

WMeđutim, Vlada Srbije se nalazi pred ključnim testom. Mislim da u Srbiji nema veće mase spremne da svrgne gospodina Vučića. Iz različitih razloga stranka koju je predvodio je najpopularnija.

Međutim, način na koji su dobijeni izbori iritira brojne građane Srbije. Mislim da je zapadnim partnerima dosta tvrdnji Srbije da podržava Zapad, dok se na unutrašnjem planu sprovodi antidemokratsko delovanje – oličeno u lošem izbornom procesu“.

Na pitanje da li bi Amerika ili ambasador Kristofer Hil mogli reagovati oštrije ili učiniti nešto drugačije – odlučnije, Kirbi je odgovorio: „Neću kritikovati ambasadora Hila – dugogodišnjeg diplomatu kome je ovo treći mandat u Srbiji“.

Diplomate koriste govor koji priliči njihovoj funkciji, koji je blaži, i potrebno ga je čitati između redova, naveo je.

„Dok sam čitao između redova onoga što je rekao diplomatskim govorom, najmanje jednom, prilično otvoreno je ukazao da izborni proces nije bio ispravan. Međutim, za većinu posmatrača, diplomatski govor nije dovoljan. Izbori su bili užasni, ali to diplomate ne govore.

Tako da će morati da sarađuje sa bilo kojom vladom koja se bude formirala. Ali, imamo i obavezu da radimo sa opozicijom i glasno ukažemo da se mora raditi bolje na organizaciji izbora. Mislim da je portparol Stejd departmenta bio jasan u vezi sa tim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari