Makron (ne) pritiska Kurtija? 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Susret prvog čoveka Francuske Emanuela Makrona i premijera vlade Kosova Aljbina Kurtija u smislu održavanja sastanka je veoma važan za Kosovo. Međutim, veoma je razočaravajuće što Kosovo nije dobilo uverenje od Francuske da će dobiti viznu liberalizaciju – poručuje za Danas politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi, koji komentariše susret predsednika Francuske i čelnika kosovske vlade u sredu uveče u Parizu.

Prema Šeholijevoj oceni, po svemu sudeći i Makron i Evropska unija čekaju intenzivnije susrete u okviru dijaloga Kosova i Srbije i ne samo intenzivnost, nego i opipljive rezultate dijaloga, kako bi Kosovu omogućili viznu liberalizaciju i učlanjenje u međunarodne organizacije.

Predsednik Francuske je pre sastanka sa Kurtijem izjavio da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum, prenela je agencija Beta. Prema navodima prištinskih medija, Makron je rekao da su narod i rukovodstvo Kosova kao i sve zemlje Zapadnog Balkana zainteresovani za Evropsku uniju.

Kurti je posle sastanka sa Makronom izjavio da još uvek neće doći do liberalizacije viznog režima za Kosovo, preneo je pisanje Ljajmija portal „Kosovo online“.

– Osamnaestog jula navršavaju se tri godine od odluke Evropske komisije da vizni režim za Kosovo treba ukinuti, a sada smo ponovili naš zahtev da to bude učinjeno. Francuska ne preuzima na sebe obavezu da će to biti učinjeno – naveo je Kurti, a preneo pomenuti portal.

Komentarišući poruke koje su javnosti uputili Makron i Kurti posle najnovijeg susreta, Miodrag Miki Marinković, direktor Centra za afirmativne društvene akcije iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas: “Od kada je Aljbin Kurti objavio listu prioriteta njegove vlade, prema kojoj se dijalog sa Srbijom tretira kao pitanje od sekundarnog značaja, traje, za javnost ne toliko vidljivi, pritisak vodećih EU zemalja na novog kosovskog premijera.

– Susret sa Makronom deo je tih napora. Cilj je privoleti Kurtija na ozbiljno i aktivno uključivanje u proces dijaloga kao prvi korak, ali i njegovo otvaranje za ustupke Srbiji, što EU vidi kao preduslov postizanja sveobuhvatnog sporazuma. Kako se čini, EU kompromisom smatra autonomiju za kosovske Srbe unutar nezavisnog Kosova. I poruke Makrona su govorile baš to – ozbiljnost, spremnost na kompromise, EU perspektiva za region, ocenjuje naš sagovornik.

Prema Marinkovićevom mišljenju, tumačenja da je Kurti ljut na Makrona zbog opstrukcije procesa vizne liberalizacije su tabloidne prirode.

– Jednostavno, niko od političara sa Zapadnog Balkana ne može sebi priuštiti da bude ljut na lidera jedne od vodećih EU zemalja, a još manje da to otvoreno definiše. Istina je da je kosovskim Albancima jako bitno da dobiju bezvizni režim, ne samo zato što je život tako lakši već i zbog toga što su građani Kosova jedini u regionu pod viznim režimom. To se na Kosovu tumači kao jedna od velikih nepravdi, a Francuska je baš ta zemlja EU koja posle izlaska Velike Britanije insistira na poštavanju pristupnih uslova za Zapadni Balkan, uključujući i vize za Kosovo. Kurti, naravno, nije mogao da propusti priliku da zahteva od Makrona promenu pozicije po tom pitanju, ali je malo verovatno da će do toga doći u skorije vreme, iako je Kosovo ispunilo sve formalne uslove za dobijanje bezviznog režima. Naprosto, EU se pribojava velikog priliva nezaposlenih mladih kosovskih Albanaca i nastavlja da postavlja uslove koje objektivno Kosovo ne može da ispuni, objašnjava sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari