Mali: Laži Tepić ne menjaju činjenicu da je javni dug pod kontrolom; Tepić: Srbija je najviše nazadovala na Balkanu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Nakon što je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla da je premijerka Ana Brnabić fenomen, jer se ne seća da je neko tako nesposoban toliko dugo ostao na funkciji premijera, u odbranu mandatarke stao je ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da Tepićevoj ne ide od ruke ni komentarisanje kokošaka u Moroviću, a ubrzo je stigao i odgovor potpredsednice SSP.

Naime, ministar finansija Siniša Mali oglasio se povodom izjave koju je Marinika Tepić dala za portal Nova.rs, a u kojoj je navela da je premijerka Srbije Ana Brnabić fenomen, jer se, kako je rekla, ne seća da je neko toliko nesposoban ostao toliko dugo na funkciji predsednice Vlade.

„Marinika Tepić drznula da komentariše rad mandatara za sastav nove Vlade Anu Brnabić, koja je u najtežim vremenima za ceo svet u poslednjih nekoliko godina uspešno vodila Vladu Srbije. Laži Marinike Tepić ne menjaju činjenicu da nam je javni dug u potpunosti pod kontrolom i ispod nivoa Mastrihta, da smo likvidni i pored svih izdvajanja za energenete, da imamo stopu nezaposlenosti manju nego pre početka pandemije korona virusa, da smo u periodu od početka godine pa do 20. avgusta imali priliv stranih direktnih investicija 2,4 milijarde evra, da povećavamo plate i penzije i minimalnu cenu rada“, napisao je Sinša Mali, uz napomenu da je saglasan u jednom delu sa Marinikom Tepić.

„Ana Brnabić jeste fenomen, ali u tome što je, zahvaljujući svojim sposobnostima i marljivom radu, uspela da, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem postigne neke sjajne rezultate za našu zemlju i za njene građane. Ponosan sam što će takva osoba nastaviti da vodi Vladu, pogotovo u narednim mesecima koji nimalo neće biti laki. A što se tiče Marinike Tepić, njoj ne ide od ruke ni komentarisanje kokošaka u Moroviću, a kamoli visoka politika“, napisao je Mali.

Potpredsednica SSP mu nije ostala dužna.

„Parafraziraću, na početku svog odgovora gospodinu Siniši Malom, Dositeja Obradovića: činjenice, „braćo“, činjenice, a ne zvona i praporci. A činjenice koje govore o radu prethodnih Vlada su sledeće“, kaže Tepić i dalje navodi:

„Srbija je zemlja koja je na prvom mestu po stopi korupcije u Evropi po nalazima Instituta u Bazelu. U Srbiji je kriminal ušao u svaku poru našeg društva, što pokazuju svakodnevni dokazi o povezanosti mafije sa ljudima u samom vrhu vlasti. U Srbiji je svake godine 100.000 ljudi manje nego prethodne godine, što se jasno vidi kada se pogledaju podaci o broju rođenih i preminulih, ali i broj onih koji su napustili zemlju. Inflacija, koja je među najvećima u Evropi, svakom radniku u Srbiji je samo u julu pojela 6.000 dinara. Rast cena hrane u našoj zemlji je 2,5 puta veći nego u EU. Imamo najveći godišnji deficit budžeta u istoriji zemlje, a javni dug je prešao 30 milijardi evra i dupliran je u odnosu na period kada je SNS došao na vlast“.

Kako je navela Tepić, u ovoj godini imaćemo rekordan spoljnotrgovinski deficit.

„Što je posledica i činjenice da je EPS skoro u potpunosti uništen, pa smo od zemlje izvoznika struje postali zemlja koja će uvoziti struju i za samo godinu dana potrošiti milijardu evra na uvoz struje i uglja“, kaže Tepić i zaključuje:

„Bajke o demokratiji i reformama u Srbiji mogu se još čuti samo na partijskim sednicama režimskih stranaka, jer poslednji izveštaj Fridom Hausa iz aprila 2022. jasno kaže: Srbija je najviše nazadovala na Balkanu, autokrate u ofanzivi. Još gore, već treću godinu zaredom Srbija ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime. Ove činjenice su rezultat vlada SNS-a koje je većim delom vodila Ana Brnabić. I one su neoborive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari