Malići: Dizanje prašine pred novu fazu dijaloga 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Istina je verovatno da su se Hašim Tači i Aleksandar Vučić na poslednjem samitu predsednika Zapadnog Balkana prepucavali optužujući se uzajamno oko zastoja u dijalogu.

To što Vučić ima potrebu da post festum objavi u „svojim“ novinama da je „izribao“ Tačija, ipak je samo dizanje prašine pred novom fazom dijaloga, gde će Tači i on biti glavni igrači i „kompromisdžije“, pa oboma treba da pripreme teren – komentariše za Danas Škeljzen Malići, kosovski politički analitičar i savetnik premijera Albanije Edija Rame.

Samit u Brdu kod Kranja protekao je navodno u znaku provokacije Hašima Tačija i replike Aleksandra Vučića. Tako taj događaj u jučerašnjem izdanju intonira list Blic, navodeći da Vučić nije hteo javno da odgovori na, kako list piše, „žaoku iz Prištine“, o tome da Srbija nije spremna da uđe u EU jer ne priznaje Kosovo, pa je to učinio mimo medija pred gostom ovog skupa, predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štanmajerom. Ono što je Blic objavio o tom slučaju preneli su gotovo svi srpski mediji.

„O čemu ti pričaš? Pa vi hoćete za premijera čoveka koji je bio optužen za najteže zločine, a svi svedoci pobijeni. Nezavisnost ste dobili posle NATO agresije bez referenduma i nisu vas svi priznali. Pet evropskih zemalja vas još ne priznaje. Vi za nas niste nezavisna država. I vi ne slušate šta Srbija govori i kažete da nemamo evropski pristup jer nećemo da priznamo Kosovo. Za razliku od vas, koji za premijera kandidujete onoga…. ja sam rekao u skupštini da se Srbija mora odreći svojih mitova, zbog budućnosti ne samo Srba, već i Albanaca na Kosovu i Metohiji“, poručio je navodno Vučić Tačiju.

Kako nije bilo prilike da se čuje druga strana šta o tome misli i da potvrdi ili negira tačnost, Danas je pokušao da stupi u kontakt sa kabinetom Hašima Tačija, ali bezuspešno.

Sagovornik Danasa, Škeljzen Malići, međutim, ističe da „ono što je rekao Tači, da Srbija treba da prizna Kosovo i da ne može računati na prvenstvo za učlanjenje u EU, nisu izmislili Albanci, već je to poruka koja dolazi iz Brisela i Berlina.

– Pa i sam Vučić je u inauguralnoj besedi rekao da Srbija treba da otvori pitanje Ustava, kao i kosovskog mita. Tači, takođe, za unutrašnje potrebe gusla o srpskom priznanju Kosova, da bi onda lakše prodao Zajednicu srpskih opština, zbog koje je optuživan kao „izdajnik“… Ali, to što mnogo oštrije kritikuje Haradinaja, možda je na neki način priprema javnosti u Srbiji da će on voditi dijalog sa Tačijem, a ne sa Haradinajem, ističe Malići za Danas. On upozorava da, iako je javnost navikla na ta verbalna zaoštravanja, neće biti dobro ako su u funkciji oduživanja dijaloga.

– Ako bi ishod bio novi sporazum, onda im se može oprostiti. Kada već nemamo demokratskih snaga na vlasti, u krčenju evropskog puta mogu poslužiti i Vučić i Tači, pa da onda poradimo i na unutrašnjim demokratskim alternativama – zaključuje Škeljzen Malići za naš list.
Da je ovde reč o klasičnom spinovanju, misli Goran Bogdanović, bivši ministar za Kosovo tokom vlasti Demokratske stranke.

– Blic je poslužio Vučiću da prenese ono što bi Vučić voleo da se čuje, kako bi se dodvorio narodu koji za njega glasa i koji želi da čuje upravo takve poruke kosovskim liderima. Ja sam u nekoliko navrata razgovarao i sa Hašimom Tačijem i sa Ramušom Haradinajem, i mogu vam pouzdano reći da to ne ide – ističe za Danas Bogdanović. On ističe da se, prema njegovom iskustvu, iza kamera ti razgovori odvijaju u normalnoj atmosferi, odnosno da tu nema prilike za ovakvu vrstu govora kakvu prenose pojedini beogradski listovi.

– Tu nema prepucavanja, nema takozvanog „srbovanja“. Teško mi je da poverujem da je Vučić rekao to što se navodi da jeste. Ovde je reč, siguran sam, o prevari da se pokaže kako je on heroj, kako ima hrabrosti da kaže sve… A zapravo se predstavlja da je rekao ono što narod koji glasa njega voli da čuje, a one ono što je istina i što ljudi svojim očima mogu da vide – zaključuje bivši ministar za Kosovo.

Dačićevo svedočenje

Vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić saopštio je da lično može da posvedoči da je istina sve što je objavljeno o tome šta je Vučić „odbrusio“ Tačiju i konstatovao da je Vučić tamo „održao čas državništva“. „Pokazao je svima da Srbija jeste za mir, stabilnost i pomirenje, ali da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju“, naveo je Dačić u saopštenju. „To je taj veliki politički kapital koji je Srbija dobila izborom Vučića za predsednika“, ocenio je on. Prema Dačićevim rečima, Tači je „bez trunke srama izrekao veliku laž da je velika Albanija izmišljotina Beograda, iako je ceo svet mogao da čuje njegove, Ramine, Haradinajeve i Muslijuove izjave o velikoj Albaniji čak do Niša“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari