Malići: Kompromis moguć i po Ustavu

Ostavite komentar


  1. Za Kosovo ne može biti kompromis ništa što ga pravi nefunkcionalnom državom i problem je što Priština već vidi Ahtisarijev plan kao kompromis, ocenio je za „Blic“ politički analitičar iz Prištine Agon Malići.

  2. Ahtisarijev ustav za R. Kosovo kroz građansku državu vidi šansu za majorizaciju i asimilaciju svih koji nisu Albanci. I ako ustav republike Kosovo kroz Kosovare vidi i Albance i Srbe i zagarantovana je ravnopravnost jezika i pisma jer kosovarskog jezika nema kao i potpunu autonomiju SPC u praksi je sasvim drugačije. Čak je i ZSO planiran kroz autonomiju SZO u ekonomiji, zdravstvu i prosveti ali se Jezero Gazivode i sprečilo kao nepremostiv problem jer bi ZSO papreno naplaćivala vodu koju za piće, navodnjavanje i hlađenje Termoelektrane Obilić koriste isključivo Albanci.
    Još nešto vrlo bitno je u ustavu implementirano a to je da se vojska ne može formirati bez glasova Srba (7 od 10) i bez učešća Srba i tako će formiranje bilo kakve vojske biti antiustavno.
    Takođe, veoma bitno, bez glasova Srba ne može se pristupiti NATO ili bilo kojem vojnom savezu.
    Ali, najbolje bi bilo i za Srbe i Albance kada bi se izvršile izmene ustava i vratili Srbiji četri opštine severno od reke Ibar, s’tim da Srbija garantuje isporuku vode iz Jezera Gazivode, čime bi praktično platila eksteritorijalnost SPC i njenih Metoha kao i
    ZSO + za preostalih šest opština i sedme Gore jer Goranci nemaju nikakve veze sa Albancima.
    Naravno da i specijalni sud za ratne zločine OVK (UQK)
    1999 /2001 treba doneti presude jer onda zakon koji će se doneti da se zabranjuje da se u negativnom kontekstu govori i piše o OVK kao i baštinjenje tradicije UQK u novoformiranoj Vojsci Kosova (spekuliše se da će se tri puka nazivati po balističkim i UQK vođama Šaban Paluži i Ademu Jašarija i komiti Mehmet Gradici) još još jednom potvrđuje protiv koga se formira ta vojska.

  3. Za Kosovo ne može biti kompromis ništa što ga pravi nefunkcionalnom državom i problem je što Priština već vidi Ahtisarijev plan kao kompromis, ocenio je za „Blic“ politički analitičar iz Prištine Agon Malići.

    ..

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.