Marinika Tepić: Nebitan je broj ministara jer se zna da oni ne donose odluke 1Foto: Stranka slobode i pravde

Šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni – SSP, PSG, PZP, SLOGA Srbije” Marinika Tepić najavila je da će ta poslanička grupa glasati protiv predloženih izmena Zakona o ministarstvima.

Šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni – SSP, PSG, PZP, SLOGA Srbije” Marinika Tepić najavila je da će ta poslanička grupa glasati protiv predloženih izmena Zakona o ministarstvima.

„Da smo imali slobodne i demokratske izbore u aprilu, da smo imali slobodne i profesionalne medije, da smo imali slobodu izbora, naročito zaposleni u javnom sektoru koji su bili pod pritiskom, da smo imali sve što gotovo uopšte nismo imali – danas bismo ovde imali zakon o ministarstvima koja bi bi sutra vodili stručni i sposobni ministri, koje bi predvodio stručan i sposoban premijer, dostojan ove najviše državne funkcije – a ne Ana Brnabić! „- rekla je u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

„Doduše, objasnila je gospođa Brnabić, kako to samo ona ume, da Vladu i ministre još nemamo zato što je puno putovala! Pa evo sad, kada se naputovala, konačno su na red došli i građani, koji žive najveću političku krizu posle Drugog svetskog rata, kada imamo svetsku ekonomsku i energetsku krizu, kada imamo galopirajuću inflaciju, ali sve je to moralo da čeka… jer je mandatarka morala puno da putuje.“ – rekla je Tepić.

„Sve je ovo farsa. I tobož štednja, a čak 25 ministarstva. I Vlada koja ne može da se formira šest meseci. I sama ova ministarstva pred nama.

I ova sednica koja je zakazana od danas za sutra, za osnovni zakon na osnovu kojeg će se odlučiti šta će se i kome u ruke dati od najvećih ovlašćenja i novca u Srbiji. I stoga je jasno da se farsa samo nastavlja, da imamo papir na kome nešto kao piše, ponegde i sasvim dobro zvuči, ali je zapravo jalovo, jer svi mi znamo da se odluke ne donose u Nemanjinoj, već na Andrićevom vencu. Na kraju krajeva, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tu činjenicu i ne krije.“ – istakla je šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni” i potpredsednica Stranke spobode i pravde.

Prema njenim rečima samo u takvoj Srbiji razvlašćenih ministarstava i razvaljenih institucija, moguće je imati osobe koje šuruju sa mafijom, štite ubice koje melju ljude, vide rotkvice na najvećoj plantaži marihuane u Evropi, uhode i prisluškuju jedni druge – a da sve to nisu kriminalci, nego ministri i članovi Vlade.

– Zato smo i imali izbore kakve smo imali. Da nije bilo tako, danas bismo ovde raspravljali o ministarstvima u pravom smislu, o najvišim izvršnim organima ove države koji će raditi za dobrobit svih građana Srbije i koji bi konačno zaustavili dugogodišnje protivustavno stanje u celom društvu. Da su dosadašnja ministarstva, ministri i Vlada radili u interesu naroda, pa ne biste vi i danas, šest meseci nakon izbora, krili kandidate za ministre kao zmija noge, rekla je Tepić, i pitala poslanike vladajuće koalicije šta kriju.

Čega se plašite?

Čega se stidite?

U normalnoj zemlji vladajuća stranka bi se odmah posle izbora dičila svojim budućim ministrima, promovisala bi ih u punom sjaju, predstavila građanima kako dolikuje – sve te ministre od kojih će sutra zavisiti naši životi, plate, penzije, lečenje, obrazovanje. Šest meseci je prošlo od izbora, 75 dana od konstituisanja Skupštine, zašto onda sednicu zakazujete dan za dan? Šta je to što treba da se sakrije? Biće da je onaj ekonomski tigar o kome ste pričali izgleda onemoćao, istakla je šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni – SSP, PSG, PZP, SLOGA Srbije”.

Kao je rekla cene su skočile 50 procenata, plaćamo najskuplje gorivo u regionu, država je pred finansijskim kolapsom.

– O kakvom tigru pričamo kada se hvalite minimalcem od 40.000 dinara mesečno, a sama premijerka priznaje da sa takvom platom ne bi preživela više od nekoliko dana?! Kako si, tigre, dopustio da dečiji dodatak bude samo 3.326 dinara – mesečno?! Dodatak, koji prima 245.000 devojčica i dečaka! Da se za njih izdvaja manje nego što je dato kineskom  Linglongu da na najplodnijim vojvođanskim oranicama otvori fabriku guma, a Srbija danas uvozi krompir i luk! Da radnici Pošte proteklih dana štrajkuju glađu, jer ne mogu da prežive sa svojom platom, a direktor Pošte Srbije daje milione tabloidu Objektiv i fudbalskim klubovima funkcionera BIA?! Sve je ovo bilo i pre početka rata u Ukrajini 24. februara, iza kog se sada krijete i bežite od krivice za nestručno i bahato vođenje države, precizirala je Tepić.

Šest meseci smo čekali novu Vladu. U tih šest meseci nije imao ko da čuje predloge:

– da se ograniče trgovačke marže da bi se zaustavilo divljanje cena

– da se zabrani izvoz sirovina iz Srbije, jer će samo Zi Jin izvesti rude bakra u vrednosti većoj od milijardu evra

– da se uvede porez na miljarde ekstra profita koji će napraviti kompanije zbog svetske krize i preko leđa naših građana

– da se uvede vanredno stanje u EPS-u i postavi stručan nepartijski menadžment da spašava šta se spasti može

– da se promeni način finansiranja zdravstva i povećaju svima u Srbiji plate za 12%

Ali ono što je gore od toga što nije imao ko da čuje ove naša rešenja za ublažavanje krize je to što nije imao ko da čuje vapaje majki iz Pećinaca čija su deca izbačena iz vrtića jer su im roditelji članovi opozicione Demokratske stranke!

I dok ta deca sede kod kuće i plaču, mi raspravljamo o broju ministarstava.

To je, dame i gospodo, Srbija danas.

I neće to promeniti nikakva promena ovog zakona!

To će promeniti samo promena vlasti!“ – zaključila je Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni – SSP, PSG, PZP,  SLOGA”, obrazlažući zbog čega će ova najveća opoziciona poslanička grupa glasati protiv Zakona o ministarstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari