Sednica Skupštine o izmenama i dopunama zakona o ministarstvima: Poslanici opozicije posle podne kritikovali predlog o 25 ministarstava 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije izneli su danas u poslepodnevnom delu sednice niz kritika na plan vladajuće većine da nova vlada ima 25 ministarstva i naveli da su pojedini resori „izmišljeni kako bi se namirili kadrovi“.

Poslanica „Zavetnika“ Milica ĐurĐević Stamenkovski rekla je da je ova većina u prošloj vladi izmislila ministarstvo na čijem je čelu bila Gordana Čomić, a sada izmišlja neka druga ministarstva dok istovremeno premijerka Ana Brnabić tvrdi kako nosi rolku jer ne uključuje grejanje.

„Ne mora Ana da nosi rolku, ali nemojte da izmišljante nova ministarstva“, rekla je Djurdjević Stamenkovski i dodala da su poslanici položili zakletvu da će čuvati ljudska prava.

„Šta radi poverenik, šta rade sudovi. Nisam čula da se Čomić izjasnila za ugrožavanje prava Srba na Kosovu i Metohiji, ali se zalagala da se na popisu ljudi mogu izjasniti kao Vojvodjani“, rekla je poslanica.

Zamerila je što vlada nema ministarstva za Kosovo i Metohiju niti za dijasporu i Srbe u regionu, jer bi to bilo mnogo važnije.

Poslanik SNS-a Milenko Jovanov odgovorio je da će opozicija formirati vladu kada bude pobedila na izborima i da će se tada videti koliko će biti ministarstava.

„Nama nije mama i tata ni Brisel ni Moskva ni Peking ni Vašington, nego Srbija, Zato smo izloženi udarima, a vi ste im se sada pridružili“, rekao je Jovanov i dodao da je Milica Djurdjević Stamenkovski „zvezda Šolakovih medija“ dok istovremeno gostuje na ruskim medijima i „traži da je dovedu na vlast“.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao je da predlagači kao da su tražili koja sve ministarstva postoje u svetu da ih predlože danas u Srbiji.

„Nemamao vladu dugo, ali ne oseća se razlika. Imali smo premijerku koja je bila na listi i čim joj je verifikovan mandat prestala je da bude predsednica vlade, ali ona je to nastavila ne mareći za zakon“, rekao je Lutovac.

Osvrnuo se na obrazloženje za sazivanje sednice po hitnom postupku, i rekao da je uvredilo gradjane jer piše da takva sednica može biti sazvana „kada nastanu okolnosti koje nisu mogle da se predvide“, a to sada nije bio slučaj.

Lutovac je rekao da ministarstvo ne može biti o demografiji jer je to „nauka o stanovništvu“, već o porodici, a da se o porodici brine na primer upisivanjem dece u vrtić, a ne zabranom kao u Pećincima.

Dodao je da nema osnova za postojanje Ministarstva za javna ulaganja i da je to „posledica političkog dogovora“.

Milenko Jovanov odgovorio je da je bilo vlada sa po više od 30 ministarstava i vlada formiranih u ponoć, čega se današnja Demokratska stranka ne seća.

Za decu iz Pećinaca koja su ispisana iz vrtića Jovanov je rekao da se DS koristi tom situacijom za sticanje političkih poena jer „80 dece nije upisano jer nema mesta“, a da je kriterijum da oba roditelja rade i da on neće nabrajati kojih sve članova SNS-a deca nisu upisana.

Očekuje se da će poslanici o predlogu izmena i dopuna Zakona o ministarstvima glasati do petka.

 

Poslanici Skupštine Srbije danas su, iz trećeg puta, usvojili dnevni red prve sednice jesenjeg zasedanja, čija je jedina tačka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Pri prvom pokušaju za usvajanje zakona, koji je u proceduru dat po hitnom postupku, glasalo je 119 poslanika, u drugom 125, što je nedovoljno, jer je potrebno 126 glasova „za“, pa je tek u trećem pokušaju i posle nekoliko pritisaka zvona dobijeno 130 glasova poslanika.

Orlić je, pre toga izostanak glasova podrške poslanika vladajuće većine pokušao da opravda rečima „ne vidim sistem za glasanje“, „ovde kod sebe ne dobijam rezultate, da mi neko iz tehničke službe saopšti“, a pitao je i „radi li sistem za glasanje, molim vas“.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su oko 12 sati, uz intoniranje himne „Bože pravde“, prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja na kojoj će razmatrati izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kao uvod u formiranje nove Vlade Srbije.Predlog izmena tog zakona podnelo je 148 poslanika, a njime je predviđeno da buduća vlada ima 25 resora, odnosno četiri više nego aktuelni kabinet premijerke Ane Brnabić.

Predlog izmena i dopuna zakona o ministarstvima poslanicima će predstaviti šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve“ Milenko Jovanov.

U odnosu na aktulenu Vladu Srbije, u novoj vladi prema predlogu zakona umesto Ministarstva prosvete nauke i tehološkog razvoja postojaće Ministarstvo prosvete i novo Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo će, po predlogu, biti i Ministarstvo za javna ulaganja, dok će umesto dosadašnjih Ministarstva kulture i informisanja i Ministrastva trgovine, i turizma i telekomunikacija postojati Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

U zakonskom predlogu, objavljenom na sajtu parlamenta navedeno je da će postojati Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tu su i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U predlogu su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za evropske integracije.

Uz Ministarstvo zdravlja tu su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo sporta, Ministarstvo za brigu o selu i Ministarstvo za javna ulaganja.

Predloženo je da Izmene i dopune Zakona o ministarstvima budu jedina tačka dnevnog reda sednice, a glasanje se očekuje do kraja nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari