Marinika Tepić otkrila podatke o novoj SNS bot mreži 1Printskrin parlament.rs

Srpska napredna stranka ponovo koristi novu bot mrežu, kako bi vređala i omalovažala protivnike i sve slobodnomisleće ljude, i paralelno održavala svoj rejting. Tu novu mrežu istražila je i ugasila, kako je objavila, kompanija Meta i njeni istražitelji, saopštila je Marinika Tepić, šef poslaničke grupe Ujedinjeni i potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Tepić je na konferenciji za novinare u holu Narodne skupštine objavila da se to tih zaprepašćujućih podataka iz istrage kompanije Meta (vlasnik Fejsbuka i Instagrama) došlo jutros, kao i da o tome ne može da govori u plenumu parlamenta, već mora u holu.

Ona je te podatke nazvala apsolutnom korupcijom i zatražila da smesta budu istraženi, a botovanje zaustavljeno.

Pročitala je delove za koje tvrdi da su iz izveštaja Mete.

Prema njenim rečima, oni (Meta) kažu da su uklonili 5374 Fejsbuk naloga, 12 grupa i sto naloga na Instragramu zbog kršenja, politike protiv koordinisanog “neautatičnog ponašanja“.

„Ova mreža nastala je u Srbiji i prvenstveno ciljalja publiku u toj zemlji, uspeli smo da povežemo i otkrijemo širi obim ove aktivnosti među zaposlenima SNS, navodi Meta, navela je Tepić.

Najmanje 350 pratilaca se priduržilo ovim grupama, najmanje 26.000 naloga je pratilo te naloge, a najmanje 150.000 dolara za reklame na Fejbsuku i Instagramu, plaćeno je u američkim dolarima i evrima, pročitala je Tepić navode Mete.

Uspeli smo da ih povežemo širi obim ove aktivnosti među zaposlenima Srpske narodne stranke i državnim službenicima u celoj Srbiji, poznatoj kao internet tim SNS, rekla je Tepić, pozivajući se na izveštaj Mete, uz napomenu da je sreća što postoje takve kompanije, koje imaju takve izveštaje.

Tepić je ukazala i da se ovaj „novi bot nalet SNS“ dešava dok premijerka Ana Brnabić „optužuje nas, opoziciju, da činimo ono što oni čine sve što oni čine, rekla je da su uložene brutalne pare, u ozbiljne svetske profesionalce koji nasubijaju u sferi digitala“.

Marinika Tepić je ukazala i da je 2018. objavljen izveštaj sa sednice Izvršnog odbora SNS, gde je šef internet tima ove stranke, izneo podatke o deset miliona bot komentara za godinu dana.

Takođe je istakla da je najeklatantniji primer te negativne kampanje na društvenim mrežama bio Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, koji je „340.000 puta  bio negativno pomenut po zadatku SNS, izvršilaca kroz internet mreže tima botova, a plaćenih kako, novcem svih nas i svih građana Srbije“.

I tako je svake godine radio ovaj tim SNS, zaključila je potpredsednica SNS.

„Ova nova navala je najverovatnije preko softvera, ne više pešački lično otvaranje lažnih naloga, nego softver koji to automatski radi, a onda državni službenici iz SNS time upravljaju da bi pisali komentare, oni su zaposleni u državnim organima, a to je apsolutna korupcija, jer vi umesto da radite na državnom poslu ustvari proganjate protivnike i veličate vlast i predsednika, prikazujete ih moćnim i nedodrljivim“, rekla je Tepić.

„Tražimo od državnih organa, pre svega od SBPOK-a, da istraži koliko su hiljade ovih plaćenika dobijali iz državnog budžeta platu za proganjanje protivnika, da li su dodatno plaćeni iz crnih fondova SNS, da li postoje ti fondovi i kako se pune“, naglasila je potpredsednica SSP, dodajući da se naravno traži i da se sa tim prestane.

Ukazala je i da je u krizi objektivnog i istinitog informisanja, na ovaj način, preko botova, zlouptrebljen i prostor na društvenim mrežama gde su ljudi mogli alternativno da se informišu, kad to već ne mogu na nacionalnim frekvencijama i na Javnom servisu RTS.

Zaključila je da dehumanizacija opozicije ne čudi ako se ide u susret novim izborima, i ako očigledan  i pad rejtinga SNS, i ukazala kako to da nema para za prosvetu, vojsku i zdravstvo, a ima za bot mrežu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari