Marinika Tepić pozvala Orlića da pomogne uspostavljanju Alimentacionog fonda 1Printskrin RTS

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić izjavila je danas da zahteva da predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić u petak, po završetku sednice koja je u toku, sazove sednicu po hitnom postupku na kojoj će poslanici razmatrati Predlog zakona o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti.

Tepić je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekla da Alimentacioni fond ne košta ništa, da je samoodrživ i da bi se iz tog fonda plaćala nadoknada za izdržavanje deteta ili dece samohranom roditelju onda kada drugi, neodgovorni roditelj ne ispunjava svoju obavezu.

„Država bi kroz Centar za socijalni rad, Ministarstvo za brigu o porodici i kroz Državno pravobranilaštvo gonila neodgovornog roditelja da regresira tu svoju obavezu, odnosno da je vrati u fond. Zbog toga je Alimentacioni fond samoodrživ“, rekla je Tepić.

Ona je navela, da ukoliko bi taj zakon, koji je predložila poslanička grupa Ujedinjeni, bio usvojen, „samohrani roditelji ne bi imali više teskoban osećaj, teret da moraju da gone neodgovonog roditelja zato što ne isplaćuje alimentaciju“.

U predloženom zakonu se navodi da „pravo na privremeno izdržavanje iz Alimentacionog fonda ima dete sa prebivalištem u Srbiji, čiji roditelj najmanje dva meseca uzastopno, u celosti ili delimično, ne ispunjava dužnost izdržavanja određenu na osnovu izvršne isprave ili tu dužnost ispunjava neredovno“.

Tepić je rekla da je poslanička grupa Ujedinjeni predložila i Predlog zakona o dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti kojim bi se uspostavio status roditelj-negovatelj za roditelje koji se staraju o deci sa smetnjama u razvoju.

„To su roditelji heroji“, istakla je ona i dodala da ti roditelji moraju da imaju pomoć države, društva i budžeta.

Tepić je rekla da je zakonom predloženo da roditelji, koji moraju da budu sa decom 24 sata, dobijaju od države nadoknadu u iznosu minimalne zarade na nivou Srbije i da im bude zagarantovana doživotna penzija ili novčana nadoknada, odnosno da kada steknu starosni uslov za odlazak u penziju steknu pravo na penziju ako su se najmanje 15 godina starali o detetu sa smetnjama u razvoju, u iznosu minimalne republičke penzije.

Ona je navela da je predloženo da roditelji koji su stekli uslov po nekom drugom osnovu za penziju imaju pravo izbora da li će uzeti tu penziju ili penziju stečenu po predloženom zakonu.

Prema njenim rečima, zakonom je predviđeno da se status roditelj – negovatelj „nakon smrti roditelja ili nakon nesposobnosti da se stara o svom detetu može prebaciti na drugog člana porodice, na srodnika koji bi imao isti status pod uslovom da živi u domaćinstvu sa detetom sa smetnjama u razvoju“.

Tepić je rekla da za sprovođnje ta dva zakona nisu potrebna dodatna sredstva, već samo politička volja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari