Marinika Tepić sa poslaničkog mesta pozvala na demonstracije ispred Specijalnog suda zbog Jovanjice 1Printskrin RTS

Marinika Tepić, šef poslaničkog kluba Ujedinjeni i potredsednica SSP, pozvala je, tokom svog govora u Skupštini, na okupljanje u utorak 11. jula ispred Specijalnog suda u Beogradu, kada na suđenju Predragu Koluviji treba da svedoči policajac Dušan Mitić u slučaju plantaže Jovanjica.

Tepić je u oštrom govoru na rasrpavi o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, više puta od prisutnog ministra policije Bratislava Gašića, zatražila ostavku.

Optužnica a ne Marinika Tepić kaže da je Jovanjica najveća plantaža droge u Evropi, ako inspektor policije to kaže u svedočenju koje prikrivate od šire javnosti, a vi ste nakon svedočenja inspektora Mitića izneli još jednu neverovatnu stvar, rekli ste da svako na sudu može da se brani lažima, ne može svako ministre, može da se brani okrivljeni,a ne može svedok, da to je inspektor (Dušan) Mitić, rekla je Tepić poslanicima i ministru Gašiću.

Inspektori (Slobodan) Milenković i Mitić, koji je rekao da živi za taj dan da počne da svedoči, oni nemaju medije, nemaju komunikaciju sa javnošuću, ne smeju da pisnu, a za to vreme se cela država upregla da brani Koluviju, čak i predsednik države, i meni se čini kao laiku, da zapravo branite sami sebe, jer se plašite da on ne progovori, istakla je Tepić.

Vi ste nastavili da ih kriminalizujete bez prestanka, i zato pozivam sve u uotrak 11. jula u 9 sati ispred Specijalnog suda kada treba da svedoči inspektor Mitić, da dođemo i pružimo podršku profesionalcima u policiji, pozvala je poslanica Ujedinjenih.

Treba da se okupimo da ne bi došli u situaciju da se desi Oliver Ivanović, proglasili ste se ovde za prijatelja Olivera Ivanovića, ja ne znam kako izgleda to druženje kad neko dođe da vas moli za pomoć a završi sa šest metaka u leđima, dodala je Tepić.

Bolje je što premijerka Brnabić nije ovde, kad god se pomene helikopter, ona cokće i prevrće očima, jao opet helikopter, sramota me od nje same, da helikopter uvek i zauvek, jer helikopter sa vojnom posadom, lekarom i bebom završio je u njivi kod Surčina, vlast je pokušala da stavi tačku na odgovornost, niste čak ni postavili tablu sećanja na toj njivi, ne možemo više ni da promenimo to mesto, a deo helikoptera ste prodali kao staro gvožđe, prodali ste dokaze, a naše vojnike proglasili za alkoholičare, nastavila je Marinika Tepić.

Vi ste ministre odgovorni, kršili ste lanac komande i zato neću zaboraviti reči njihovog kolege, oni nisu ni trebali da budu pitani, pre njih lanac komande je to trebalo da zaustavi, osvrnula se Tepić na ovaj slučaj dok je Gašić bio ministar odbrane.

Prethodno je Marinika Tepić kritikovala Gašića i da ne zna da se obraća podređenim policajcima, da se na jednom snimku vidi kaki im kaže sedi, da takva komanda u policijskoj formaciji ne postoji, i da se to kaže samo psu.

Takođe je iznela i zamerke na rad Odeljenja za suzbijanje maloletničke delikvencije u policiji.

Kada sam već jednom ovde konstatovala da dvojicu ubica ovih masakara niste uhapsili – kako evo već nedeljama ovde obmanjujete građane, nego su se obojica sama predala, tada ste mi dobacili i rekli ste – a šta je trebalo, da ih ubijemo? Ne, ministre Gašiću. Najpre je trebalo da ih sprečite, a onda ako ne uspete da ih sprečite, onda ste morali da ih uhapsite, rekla je Marinika Tepić.

Ovako, s obzirom na to da su se obojica ubica sami predali, i vi i mi znamo, da je samo sreća u nesreći to što nema još žrtava, pošto vi niste bili u stanju da završite njihov krvavi pir, već se završio tek onda kada su ubice odlučile da ga završe, navela je ona.

Istina je sledeća, u strukturi i opisu poslova MUP-a na prvom mestu stoji sprečavanje, pa tek onda rasvetljivanje krivičnih dela. prevencija ima primarnu ulogu. U skladu sa ovim postulatom, a opet na zahtev opozicije, prihvaćeno je da imamo po dva školska policajca. Ali vi mislite da ste time rešili prevenciju, i predajom nelegalnog oružja i sa nekoliko predavanja učenicima, a iznutra – sve trulo, dodala je Tepić.

A kako i da ne bude trulo rekla je Tepić kada je vama prioritet uništavanje kapaciteta Uprave za suzbijanje kriminala, gde pripada i Odsek za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije.

-Na važna mesta koja treba da se bave prevencijom, postavljeni su nestručni ili partijski ljudi. Odsekom za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije je do pre izvesnog vremena rukovodila osoba po profesiji – daktilograf, Zorka Hiti. Cela Uprava kriminalističke policije Beograd zvala ju je „vidovdanski kadar“, aluidrajući na povezanost sa vlasnikom kafane “Vidovdan” na Karaburmi, članom SNS koji je tu i doveo. Njen naslednik na mesto načelnika postao je policajac Apostolović koji je kvalitetno batinao demonstrante ispred Narodne skupštine i tom prilikom slomio noge. Valjda je nagrađen za to batinjanje. A možda i za incident u njegovoj ranijoj službi na Paliluli kada je iz sefa nestalo 100.000 evra, ustvrdila je Marinika Tepić i upitala „ovi kadrovi se bave prevencijom čega tačno“.

Kada je Tepić završila govor, predsednik Skupštine Vladimir Orlić je samo napomenuo da da premijerka Ana Brnabić ima odranije zakazane sastanke sa Urslom fon der Lajen, Šarlom Mišelom i drugima, te da je zato odsutna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari