Transkript izlaganja Bratislava Gašića: Ponosni sam član SNS, gospođo Marinika 1Printskrin RTS

Budući da javnost u Srbiji retko ima priliku da čuje neposredno odgovore Bratislava Gašića, sadašnjeg ministra policije, a prethodno direktora Bezbednosne-informativne agencije i ministra odbrane, na navode o upletenosti naših službi bezbednosti u afere, prenosimo deo tranksrpita Gašićevog izlaganja u Skupštini od 21. juna.

Tranksrpit je preuzet sa portala Narodne skupštine parlament.rs, iz stenogramskih beleški.

BRATISLAV GAŠIĆ: Gospodo narodni poslanici, rekli ste – šest meseci UKP, SBPOK i ostale rade istragu i ja, naravno, vi možete sa tog mesta da kažete šta god hoćete, a ja moram da se držim onoga što je slovo zakona. Znači, ja ne mogu da vam reč kažem šta, sem tužilaštva, i njima morate da se obratite oko toga i oko vašeg predmeta.

Što se tiče u prvom delu izlaganja, rekli ste – za ovo vreme ste samo 300 kilograma marihuane ili čega već oduzeli. U periodu od 1. 1. do 11. 6. 2023. godine, u 6.965 realizovanih zaplena, oduzeto je 3.442,3 kilograma droge, od toga je zaplenjeno 3.005,8 kilograma marihuane, 14,1 kilogram heroina, 40,2 kilograma amfetamina, 34,6 kilograma kokaina, 45,9 kilograma MDMA, ne znam šta znači ta droga, i 301,6 kilograma ostalih vrsta droga. Znači, odgovor na vaše pitanje.

Druga stvar, koju ste takođe spomenuli na prošlom zasedanju prošle nedelje, rekli ste ovako, da vi danima prijavljujete i da ste više puta prijavljivali trgovinu drogom i narkoticima u Osnovnoj školi „Živadin Apostolović“ u Trsteniku. Pročitaću vam izveštaj koji je došao iz Ministarstva od načelnika policijske uprave.

Povodom navoda koji je na zasedanju Skupštine Republike Srbije dana 19. 5. 2023. godine izdao narodni poslanik Miroslav Aleksić, a koji se odnosi na stanje bezbednosti u Osnovnoj školi „Živadin Apostolović“ u Trsteniku, izveštavam vas da je izvršenom analizom pojava i događaja u navedenoj školi i proverom svih događaja i pojava kroz službenu evidenciju u periodu od 1. 9. 2017. do 19. 5. 2023. godine utvrđeno sledeće:

U periodu od početka 2017/18. godine do dana podnošenja izveštaja u Osnovnoj školi „Živadin Apostolović“ u Trsteniku evidentirana su ukupno dva događaja u vezi sa opojnim drogama, od kojih se jedan događaj desio 15. 8. 2022. godine za vreme raspusta u blizini škole, kada je od maloletnika koji nije učenik navedene škole zaplenjena je opojna droga marihuana i podneta krivična prijava, a drugi događaj koji je prijavljen 7. 11. 2022. godine u prostorijama škole, za koju je utvrđeno da nema veze sa opojnim drogama, četiri događaja koja se odnose na vršnjačko nasilje i četiri ostala bezbednosno interesantna događaja koja su se dogodila na području navedene škole.

Nijedan od navedenih događaja nije prijavljen od strane narodnog poslanika Miroslava Aleksića, a proverama svih događaja i pojava kroz službene evidencije u navedenom periodu je utvrđeno da narodni poslanik Miroslav Aleksić nije prijavio nijedan bezbednosni problem u vezi Osnovne škole „Živadin Apostolović“ u Trsteniku.

Transkript izlaganja Bratislava Gašića: Ponosni sam član SNS, gospođo Marinika 2
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Ovo je zvaničan izveštaj, kao i to da je izvršenom analizom prijavljenih događaja u vezi s opojnim drogama ustanovljeno da su u periodu od početka školske 2017/18. do 19. 5. 2023. godine evidentirana dva, od čega je u jednom slučaju nakon veštačenja ustanovljeno da oduzeta supstanca nije opojna droga. To je odgovor na vaše pitanje da ste sedam puta prijavljivali do sada događaje tamo.

Krenuću redom. „Jovanjica“, svedočenje Mitića. Znate, radi se o dva inspektora, nova sistematizacija u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji na sve moguće načine pokušavaju da zadrže svoje pozicije. Inače, jedan od njih dvojice je već blizu devet meseci na bolovanju, drži svoje načelsko mesto, naravno, drugi je manje od toga na bolovanju i obojica su sa više prijava sektora unutrašnje kontrole do sada prijavljivani zbog zloupotreba u mnogim slučajevima koje smo imali.

Nije sporno, da, po ko zna koji put vam kažem, ja svoj telefon nisam promenio od 1996. godine, i to vi znate, i mnogi od vas imaju sa mnom komunikaciju i promenjene poruke, što je sasvim normalno. Jedna jedina poruka je bila.

Međutim, ne zaboravite jednu stvar, da je gazdinstvo „Jovanjica“ krenulo sa uzgojem organske hrane. Ne zaboravite sledeću stvar, da je gazdinstvo „Jovanjica“ više puta u tom periodu od Ministarstva unutrašnjih poslova, konkretno tri puta, tražilo zahtev da se izvrši kontrola na tom gazdinstvu vrednosti marihuane, zato što su želeli i tražili od Ministarstva poljoprivrede uzgoj medicinske marihuane, i za to postoje dokazi i u Tužilaštvu i u MUP-u. Pričam o nekom periodu od pre šest godina.

Takođe, pitali ste me da li je donator Predrag Koluvija BIA-i preko Gradske uprave grada Beograda donirao, slovima i brojevima, 261.000 dinara nameštaja za ispostavu BIA-e Stari grad. Ako me pitate da li je to normalno u BIA-i, mogu da vam donesem jednu ovakvu knjigu u kojoj ćete da vidite koliko je Saša Vukadinović puta dobio i od koga sve dobio donaciju za BIA-u. Ne radi se tu da li država ima dovoljno novca ili nema, radi se o nekim drugim odnosima i naravno da sve ono što je bilo uništeno u periodu posle 2003. godine je trebalo vratiti nazad u normalu.

Ali zaboravljate jednu stvar, imate gomilu tekstova gde ste tvrdili da je „Jovanjica“ kupio BIA-i brod, da je „Jovanjica“ davao neke ogromne pare i niko nije rekao – izvinite, nije tačno. I ta donacija je došla preko njegovog prijatelja tada, Tošića, koji je bio načelnik Starog grada i koji je uhapšen zajedno sa njim.

Ali vam ponavljam po hiljaditi put, nemojte instituciju da vezujete uz pojedinca. Otkad je veka i pamtiveka biće nelegalnog oružja na ulicama celog sveta, ne samo Srbije, i biće uvek prljavih policijskih znački, koje pokušavaju da na dodatni način, vezom sa kriminalcima, prodavanjem informacija kriminalcima i drugima, da dođu do nekog dodatnog prihoda. Naravno da svakodnevno radimo na suzbijanju takvih pojava, svakodnevno.

I svakodnevno sve one koji zloupotrebe, ali MUP i BIA ušli su u 22. vek, nisu u 21. veku, jako brzo mi nađemo ko je kada slikao JIS, kome je poslao, kako je poslao i zašto je poslao i dao nešto što je u domenu informacija koje ne smeju da izlaze van našeg sistema.

Ali vas samo jednu stvar molim, vodite računa jer će u narednom periodu doći jako puno lepih materijala sa „Skaja“ o povezanosti nekih policajaca, nekih kriminalaca, nekih novinarskih krugova i nekih političkih krugova, da tada ne bude – pa nismo mi to mislili tako.

Tvrdili ste tada, taj isti policajac Mitić je u razgovoru od tri sata sa Predragom Koluvijom nudio čak i velike pare Predragu Koluviji da optuži Andreja Vučića i da je Andrej Vučić iza toga, a ja odgovorno tvrdim, danas čitam pred auditorijumom srpskim i pred vama svima narodnim poslanicima – Andrej Vučić nikad vezu nije imao sa Predragom Koluvijom, ni telefonsku, ni na tom nekom šestom, sedamnaestom telefonu, ni bilo kada, ali je bilo jako zgodno napraviti aferu u tom trenutku.

Prvo ste optužili predsednika Vučića, pa ste videli da tu nema ništa što može da bude, sem par slika, kada je Privredna komora vodila privrednike na neka dešavanja, pa onda nismo mogli, našli smo samo jedno neko ime tada u telefonu, neki Andrej, ali ne Andrej Vučić, ali je bilo bogougodno da se to poveže sa time. Ali onda se ne kaže – pa nema ga stvarno, jer ga nema.

Našli ste jednu jedinu poruku – čestitam vam dan BIA, hvala vam, nažalost ove godine nećemo zato što je tada bila kompletna navala na BIA i na mene zašto ja to zovem viđenije, a zaboravljate vreme do 2012. godine kada su po onim stepenicama u BIA prolazili na hiljade političara, biznismena, poljoprivrednika i tako dalje. To je što se BIA tiče i što se Jovanjice tiče.

Količina marihuane, malopre je pitanje i šta je sa marihuanom koja je zaplenjena 1.600 kilograma i nemojte da potcenjujete svoje institucije, ni državu, ni tužilaštvo, ni bilo koga, ni Agenciju koja se bavi time je uništeno zvanično u zapisnik i za to postoji tačno trag, nije to radio ni Bata, ni Vulin, ni bilo ko drugi, nego je radilo kako je to naš zakon propisao i tačno se zna gde je šta završilo i kako je uništeno.

Naravno, problem je zadnjih šest meseci više nema odliva informacija iz MUP-a i vidite da je stalo sa mnogim nekim izvršenim aferama. Nema više onih doušnika koji su dolazili, otišla je Olivera nije rekla zbogom, tako da nažalost, šta da radimo, moramo i to da promenimo, upravo da ne bi dolazili do veštačkih afera, veštačkih priča koje imamo.

Helikopter, takođe, nemam nikakav problem sa tim. Gde je taj novinar posle sedam, osam godina koji je trebao mene ili nekog drugog ministra da sačeka na aerodromu i da nas slika zaboga u tom trenutku. Otac sam trojice sinova, deda četvorice unuka, i odgovoran sam čovek pogotovo kad su ljudski život u pitanju i ono što ne bih želeo svojoj deci, ne želim ni nikom drugom, ali je samo izmišljena priča i jedna od mnogih izmišljenih. Što se ne pojavi taj novinar koji je trebao da slika?

Znate, u startu je bilo evo, čekali ih novinari da se slikaju kako spašavaju bebu. Onda je neko od novinara objavio sleteo je helikopter i niko ne pita – pa, dobro kako si mogao čoveče da objaviš u tom trenutku da je nešto ako nisi video, ako nisi bio tu.

Krušik, evo doći će mi knjiga i za Krušik sad. Bezbednosno informativna agencija, MUP, Tužilaštvo za organizovani kriminal, DRI svi ostali su bili zajedno u Radnoj grupi u kojoj je urađena kompletna analiza Krušika. Malopre je neko od narodnih poslanika rekao nama su industrijskom špijunažom izašli podaci iz Krušika, ali nismo ustanovili nepravilnosti.

Da li je bilo oca bivšeg ministra policije, kao posrednika u nečemu, pa i to vam kaže u tim knjigama, ali zloupotrebu Krušika, na štetu države Srbije nema. Onda smo imali tog dečka koji je izgubio posao samo zbog špijunaže, BIA ga je hapsila u tom trenutku zbog špijunaže, dokazane špijunaže industrijske, a sve u korist namenske industrije Republike Bugarske.

Setite se tada da je tada izašla priča kako Srbija prodaje oružje Ukrajini i niko nije rekao – izvinite, ustanovili smo da nije tačno, ali zato su milijarde otišle bugarskoj namenskoj industriji, proizvodnog programa koji ima Krušik.

Doljevac, kao i „Nova“ je objavila jutros kompletno sve od prvog trenutka, sve četiri kamere su date na zahtev tužilaštva, predate su i izmišljene su priče o dva minuta. Znate, postoje kamere koje su na vrhu onih naplatnih rampi koje registruju senzorski prolazak vozila. Deset sati nedostaje sa te jedne kamere toga dana.

Ne, ne dostaje, nije bilo prolaza, ali zato sve ostale koje rade 24 sata dole, jasno se pokazuje sve i jasno se vidi, čak je MUP predao i kamere sa benzinske pumpe kada se vidi da Zoran Babić ulazi na zadnja vrata sa desne strane. Vremenski sve apsolutno tačno, ali je lepo da mi izmislimo priču dva minuta, pa mi pričamo o neka dva minuta.

Kažete, rekao je predsednik. Pa, da predsednik je rekao i stvarno jesu užasni snimci kada ih pogledate sam trenutak udesa. Kada gledate sve one ljude koji prilaze da spasu te ljude iz tih kola i iznose ih na ležajevima, na krevetima hitne pomoći. Pa, šta je tu rekao loše? Rekao je istinu, ali se vidi i vozač Zorana Babića koji je osuđen kako izlazi iz auta i sa jedne i sa druge strane kamera, vidi se kako iznose i njega i pokojnu Staniku, ali samo jedno smo morali da kažemo, dobro ljudi, šta je problem sa dva minuta. Budite fer, pa recite, pa nije ništa, evo vidi se.

Pa, kažete, neko je menjao. Evo, ja vas pozivam, odite, napravićemo da vidimo eksperti, i IT stručnjaci da vide da li je neko mogao u „Putevima Srbije“ da promeni bilo šta. Ustanovite, nemam nikakav problem. Opet vam odgovorno tvrdim da nećete ništa da nađete, da nikome nije palo da se igra sa smrću jedne žene, ali je tada to bilo jako dobro napraviti veštačku aferu.

Oliver Ivanović, ove knjige su ovde, rezultat zajedničkog rada Radne grupe napravljene od Tužilaštva za organizovani kriminal, BIA, MUP Republike Srbije i VBA. Ovde vam je sve ono na čemu su službe Republike Srbije došle i ustanovile ko je ubica Olivera Ivanovića. Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke.

Imamo slike sa aerodroma u Tirani kada je sleteo, imamo slike kada je ušao u Prištinu, imamo slike kada je ulazio u stan. Naše pitanje je stalno bilo i našim partnerima, prijateljima našim, dajte nam snimke satelitskih kamera, kažu – ne može bila je magla. Pa, u Londonu magla je 350 dana u toku godine, sada jedan dan u Kosovskoj Mitrovici, pa bila magla, pa zaboga ne mogu da nam daju. Dajte nam snimke. Uključite nas oko svega toga.

Jedna stvar koja je mnogo bitna, niko od vas koji sedite sa ove strane se nije družio sa Oliverom Ivanovićem koliko se družio Aleksandar Vučić i Bata Gašić. Niko od vas, nije niko od vas vodio računa o porodici dok je Oliver Ivanović bio u zatvoru koliko je vodio predsednik Vučić, to njegova porodica najbolje zna, ali vama je to mnogo lako da se to kaže i da se o tome priča i da se busate u grudi.

To što su oni nedostupni našim organima, ne znači da u nekoj bliskoj budućnosti neće moći da budu procesuirani kod nas, ali je slučaj rešen na način kako to profesionalci rade.

Razumem, pitali ste me za, odnosno jutros je komandat žandarmerije jasno odgovorio i Čoviću i to što se vidi na tim snimcima koji su eto isto bili mnogo fini, naravno da uvek stojim ispred svih pripadnika MUP dok sam na njihovom čelu i stajaću do kraja, jer to ti ljudi zaslužuju i ti pripadnici žandarmerije i pripadnici Sektora za vanredne situacije koji u ovim poplavama su četiri dana bez sna, njih 1830 radilo, spašavalo, 318 ljudi je evakuisano iz nekih poplavljenih područja i uvek ću da stojim ispred njih.

Gospodine Aleksiću, pa vi ste imali prijavu za napad na ovlašćeno službeno lice. Pa, jednaka je prijava kao što je monstrum iz Mladenovca imao jer je zgazio čoveka i vi ste u saobraćaju imali konflikt. Da li je tako? Pa, su vam uzeli oružje, a isto je i ovaj mali pregazio policajca motorom preko noge, pa je bio procesuiran. Šta je tu problem? Naravno, da Čović nije jači ni od predsednika, nije jači ni od mene i neću da dozvolim da niko se iživljava nada bilo kim od pripadnika MUP.

Pitali ste me za Bojovića iz Batajnice. Bojović iz Batajnice…

(Dragana Rakić: Jeste li ga uhapsili?)

Sve će biti po zakonu onako kako treba, ništa ne brinite. Kada vi pričate ja ne dobacujem, ćutim, slušam pomno. Evo vam ovde kompletan izveštaj o Bojoviću iz Batajnice i tužilaštvu je predat izveštaj o svemu tome. Istog trenutka je policija reagovala, uzela od oca deteta…

(Narodni poslanik Marinika Tepić dobacuje iz klupe.)

Ne može, tražite od tužilaštva, ne mogu da vam dam deo istrage. Molim vas lepo, pa kršio bih zakon. Tražite od mene da poštujem zakon. Što se nervirate, pa uzmite od tužilaštva. Tako da istog trenutka policija je reagovala. Istog trenutka i predato je tužilaštvu o njima.

(Narodni poslanik Marinika Tepić dobacuje iz klupe.)

Nisam čuo. Naravno, kako može da se preda izveštaj ako nije priveden? Kako da se uzme?

PREDSEDNIK: Tepić, ako može bez dobacivanja iz klupe.

BRATISLAV GAŠIĆ: Malopre sam imao, ali je mnogo papira, pa ću vas zamoliti da se posle javim da odgovorim prvoj govornici, a vezano za njene priče koje su bile.

Mislim da ste zadovoljni sa ovim što sam odgovorio. Odgovorio sam vam onako kako je činjenično, istinito, a ne čuo sam, dobio sam informacije. Mislim da je generalno najveći problem ovde što dođu informacije od raznih kojima su interesi ugroženi u MUP-u zato što više neće biti načelnici, zato što više ne mogu da dobiju službena kola, zato što ne mogu da dobiju niz nekih drugih privilegija koje su do sada imali, a onda potrče da dođu oni da objasne, ali nije često istina na toj strani.

Pitali ste me za Krička. Pri tom sva ona imena policajaca koje ste nam malopre spomenuli su procesuirani pre četiri, pet, šest godina, čini mi se. Ništa u novijoj istoriji nije bilo od toga. Pričali smo o Kričku.

Ne zaboravite da je jedan od najnagrađenijih policajaca upravo otac Marka Krička. Ne branim Krička, svako mora da odgovara za svoje, ali je penzionisan onda kada je vaša vlast dobila nalog da sve one koji su se borili za Republiku Srbiju u periodu od 1990. do 1999. godine penzioniše dekretom, preko noći, i on je jedan od tih koji su morali da budu penzionisani u MUP-u. Hvala puno.
****(U kasnijem toku sednice, prim. Danasa)

BRATISLAV GAŠIĆ: Kažete – priznali ste da je Kuluvija, pa i tada smo to rekli, 261 hiljadu nameštaj preko grada Beograda, doveo ga je tadašnji, koji je odgovara sa njime sada na ovom sudskom sporu, nameštaj kancelarijski. Imate dvojicu bivših, tu je Andrija, tu je Markoni, koji su bili u BIA pa neka vam oni potvrde koliko je donacija bilo. Boga oca se ne zna od kada je BIA napravljena, ali ne i ono što ste tada tvrdili i što vam je tadašnji inspektor i visokopozicionirani pripadnik MUP-a Ivan Ristić dao sliku broda i rekao – čiji je ovo brod, ovo je BIA, kupila mu „Jovanjica“. Nije i tada niko nije rekao – izvinite.

Drugo, „Jovanjica“ pa vas je juče u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu sačekao Dražen Stojković, osuđeni narko diler koji je uhapšen da prodaje drogu studentima Prištinskog univerziteta. Osuđeni narko diler vas je čekao juče u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici. Ne znate ko je, pa dobro.

Postavili ste mi pitanje za Bojovića. Ja ne znam ko je taj čovek. Znam da je MUP onog trenutka kada je došla prijava od strane roditelja, istog trenutka reagovala, istog trenutka priveo lice. Ne znam ga. Možda je član moje stranke. Možda je visoko pozicioniran, ne znam. To što mi pokazujete sliku, ne znam. Da li se slikao negde sa mnom? Možda jeste. Ne znam ga. Šta, treba da podnesem ostavku što ne znam člana moje stranke.

Ja sam član i to ponosni član SNS, gospođo Marinika.

Izvinite molim vas, moram da odgovorim, neću da me zbunite.

Pitali ste me da li je sin Gorana Cvetanovića zaposlen u BIA? Jeste. Zaposlen je pre šest godina, ali je dete završilo Akademiju za nacionalnu bezbednost BIA. Četiri godine. Svima njima su zagarantovana radna mesta posle završetka Akademije. Šta je tu sada problem, ne razumem? Kako je upisao? Mora da pitate profesore pre šest godina kako je upisao fakultet. Ne mogu da budem odgovoran za sve unazad. Njemu je garantovano radno mesto po završetku akademskih studija.

Šta ste me još pitali, da vam ne ostanem dužan? Shvatite, Kuluvija je samo vešta zamena teza. To što kažete pod znacima navoda napisano ime Aleksandar i Andrej. Piše, pa piše. Ono što je traženo da tad odgovori sud, odgovorili su.

Što se tiče ubistva Olivera Ivanovića, pošto vidim da odmah isti onaj predmet koji je sada u hodniku je predat. Videli ste sami da je Tužilaštvo za organizovani kriminal radilo zajedno i sa MUP i sa BIA i VBA. Ovo sve što sam vam ja doneo danas ovde, pokazao je i predsednik Republike pre nepune dve godine, sa pitanjem, šta je tema. Ljudi, šta je tema? Šta hoćete da dokažete sa tom pričom oko ubistva Olivera Ivanovića?

Niko od vas sa tim čovekom nije bio u odnosima u kakvim smo bili mi. Niko im nije pomogao kao porodici, koliko smo mi. Ali je slučaj što se tiče srpskih bezbednosnih organa rešen i predat je tužilaštvu. Ne znam šta još tu treba? Vidim, pa nije predato, pa nije rečeno. Sve je predato tužilaštvu i od njih morate da tražite da vam odgovore šta je dalje preduzeto.

Tražili smo međunarodnu pravnu pomoć, tražili izručenje lica za koje imamo nedvosmisleno potvrđene podatke da je izvršio ubistvo. I sve njegove saučesnike. Očigledno da stranim mentorima je odgovaralo da se ide na taj način, da se u Srbiji unese jedna politička nestabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari