Moreti: U evropskim integracijama Srbija od 2021. nema napretka 1Foto: Instagram/marinika.tepic

Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU i Srbije Alesandra Moreti rekla je 21. juna u Beogradu, da u evropskim integracijama Srbije nema napretka od 2021. godine.

Ona je, na završetku dvodnevnog, 15. sastanka POSP kazala i da su sloboda izražavanja, sloboda šampe, nezavisno sudstvo i borba protiv korupcije nešto što mora da bude na dnevnom redu i to, kako je navela, ne samo u zakonskim tekstovima već u primeni i stvarnom životu.

Podsetila je na konferenciji za novinare sa koopredsedavajućom POSP Marinikom Tepić, da se Srbija, po pitanju sankcija Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu, nije pridružila sankcijama EU.

„Imamo mnogo sumnji u smislu srpskog usaglašavanja sa zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i sankcijama prema Rusiji, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja se nije počela usklađivati sa sankcijama Rusiji“, rekla je Moreti.

Kazala je da Evrpski parlament pokazuje solidarnost sa Ukarajinom, te dodala da je to takođe pokazala i Srbija.

„Usred zime, u najtežim trenucima Srbija je pružila ruku pomoći Ukrajini ali usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom (EU) je od životne važnosti i vitalno je za Srbiju“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, mogu da se razumeju istorjiski okvir i pozadina, skepsa i nevoljnost zvaničnog Beograda, da krene putem nametanja sankcija.

„Srbija je sama patila od sankcija ali je došlo vreme da se pokaže hrabrost i da se bude na pravoj strani istorije, znači na strani EU, na strani Ukrajine i slobodnih i demokratskih zemalja… to je teška ali je to hrabra i moralno ispravna odluka“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, postoje očekivanja u tom smislu od Srbije.

Napomenula je da se Srbija opredelila za evropske vrednosti, te dodala i da dobija veliku pomoć iz EU.

„Moramo da uradimo više u smislu stvarnog prihvatanja tih vrednosti“, kazala je ona.

Tepić je izjavila da ta delegacija, posle sastanka u Beogradu, prvi put neće imati zajedničku deklaraciju.

Kazala je da od poslednjeg zasedanja, u novembru u Strazburu, „nije učinjen nijedan pomak u oblastima koje su bile na dnevnom redu“.

„Tada smo, uz mnogo napora uspeli da finalizujemo zajedničku deklaraciju, tada, a i sada je jedan od priorteta bilo usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU, od tada se nije ništa promenilo, ovog puta smo zapeli“, rekla je Tepić, koja je funkcionerka opozicione Stranke slobode i pravde.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marinika Tepić (@marinika.tepic)

Ona je kazala i da je na sednici „rasprava bila dinamična i temperamenta“, te ocenila da je to kvalitet sastanka.

Prema njenim rečima, bilo je ozbiljnih sučeljavanja po pitanju usaglašavanja spoljne politike (Srbije sa EU), slobode medija, interparlamentarnog dijaloga i dijaloga Beograda i Prištine.

Navela je i da kao zaključak može da podvuče činjenicu „da ignorisanjem političke krize nakon 3. i 4. maja i dve tragedije, Srbija nije ista“.

„Nepostojanje dijaloga, pluralizma mišljenja i ignorisanje zahteva stotine hiljada građana, sednica (parlamenta Srbije) koja traje mesec i po dana upravo zbog tragedija, nažalost, pokazale su i na ovom primeru da dijalog još uvek nije moguć“, rekla je ona.

Izjavila je da opozicija i građani Srbije traže istinu i odgovornost, kao i, kako je dodala, suočavanje sa novonastalim događajima koji su traumatizovali Srbiju, i „ništa više od toga“.

Prema njenim rečima, u tom smislu značajan je primer Norveške koja se suočila sa masovnim ubistvom 2011. godine.

„Smatrala sam obavezom da podsetim kolege iz vlasti da nikome nije u interesu da zloupotrebljava tragediju, ali da odgovornost mora da postoji“, kazala je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari