Poslanica Evropskog parlamenta Moreti položila cveće ispred Ribnikara 1Instagram/EWB

Poslanica Evropskog parlamenta i kopredsedavajuća Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU (POSP) Alesandra Moreti položila cveće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar. Ona je odala poštu stradalima u masakru koji se dogodio u toj osnovnoj školi 3. maja, prenosi portal Juropijen vestern Balkans (EWB).

Nakon posete školi, Moreti je na svom Instagramu napisala da je situacija u Srbiji danas veoma složena. Prema njenim rečima, građani su potreseni nedavnim scenama nasilja i u zemlji traju protesti protiv nasilja i protiv vlade koja se optužuje da promoviše nacionalističku politiku

“Građani svake nedelje izlaze na ulicu pozivajući na slobodu medija, jer se mediji vide kao vladino oružje za kontrolu javnog mnjenja”, napisala je Moreti.

Na jučerašnjoj sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Domu Narodne skupštine Moreti je izjavila da vladajuće partije ne bi trebalo da imaju ništa protiv da se suoče sa građanima koji protestuju na ulici.

Govoreći o protestima “Srbija protiv nasilja”, Moreti je rekla da su građani izašli na ulice ujedinjeni u svom bolu i u nastojanju da dođe kraj kulturi nasilja koje je izuzetno opasno.

“Njihov slogan i moto je ‘Srbija protiv nasilja’ i oni objedinjuju sve slojeve društva u ogromnog broju. Ovo su najveći protesti u proteklih 20 godina i znamo da su njihovi zahtevi bitni za Srbiju i nadam se da se i vi slažete sa njima”, rekla je Moreti, dodajući da je razočaravajuće čuti verbalno nasilje koje se takođe dešava.

Kada je reč o putu Srbije ka EU, Moreti je ocenila da je Srbija uz Crnu Goru uvek bila lider u evropskim integracijama, ali da to više nije slučaj, “jer smo svi svedoci stagnacije”.

Dodala je da EU želi da pomogne Srbiji što i radi kroz investicije, ali da je potrebna politika koja će obezbediti da se u zemlji poštuju standardi vladavine prava kao u većini zemalja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari