Kome koristi prepucavanje na relaciji Marinika Tepić-Savo Manojlović: Naprednjaci zadovoljno trljaju ruke 1Savo Manojlović/foto: FoNet Zoran Mrđa Marinika Tepić/foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Na prvi (pa i drugi) pogled, polemika unutar opozicionog tabora, između Marinike Tepić, potpredsednice SSP i direktora Kreni-Promeni Save Manojovića nije dobra. Pogotovo što će režim to iskoristiti za seirenje i dodatno dolivanje ulja na vatru. Ali, lično, nisam pobornik ni toga da se razlike i nesuglasice po svaku cenu guraju pod tepih“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove Srpske političke misli komentarišući medijska prepucavanja na relaciji Marinika Tepić-Sava Manojlović.

Naime, u intervju Danasu, Tepićeva je ocenila da Manojlović koristi svaku priliku da napadne SSP, pogotovu Dragana Đilasa i to na način i „argumentima“ Vučićevih tabloida i trbuhozboraca.

Ona je optužila direktora Kreni-Promeni da je tajno dogovarao sa Vučićem sviranje kraja protestima protiv Rio Tinta, onda kada su svi iza njih stali i omasovili ih do maksimuma i upozoravali da Vučić laže i da je samo privremeno zaustavio projekte iskopavanja litijuma.

Manojlović je odgovarajući Tepićevoj rekao za Danas da ne želi da učestvuje u ličnim raspravama, jer je to skretanje fokusa sa važnih tema, kao što su Kosovo, krađa izbora i iskopavanje litijuma.

Ipak ovaj kuršlus na relaciji Marinika – Sava nije ostao na tome, već se na društvenim mrežama podigla tolika prašina, da je počelo i izjašnjavanje ko je od njih dvoje u pravu.

U polemiku se uključio i funkcioner SNS Vladimir Đukanović, koji je ironično poručio Manojloviću da nema smisla da otima birače na najperfidniji način i da je to ispod svakog nivoa.

Usledio je i odgovor direktora Kreni promeni i napomena da mu ne treba zaštita naprednjaka.

„Sutra je plan da me režimski tabloidi kao “brane” po oprobanom receptu kako bi izazvali pometnju. Njihova zaštita mi ne treba ni sada, niti bilo kada. DJ Vučićević, Mitrović, Nebojša Krstić i ostali Telegrafi, Objektivi za mene su političke prostitutke koje služe svakom režimu. Funkcionisanje te kriminalno-političke medijske hobotnice opisala je Verica Barać u svome izveštaju o medijima. I biće pravde, tek kad ovo carstvo padne“, poručio je Manojlović.

Komentarišući medijsku buru u opozicionim redovima, pre svega, između Marinike Tepić i Save Manojlovića, Đorđe Vukadinović kaže da je to tako jer uzajamno nezadovoljstvo traje već duže vreme.

„Možda i bolje da se otvoreno kaže šta ko kome zamera, nego da frustracije tinjaju i eskaliraju. A ako ima pameti, jasno je da će svi morati u zajednički opozicioni front, i to relativno brzo, tako da verujem da akteri neće dopustiti da polemika ode predaleko“, objašnjava urednik Nove srpske političke misli, a advokat Vladimir Terzić za Danas napominje da mu nisu jasni razlozi iznošenja mišljenja gospođe Tepić u intervju datom Danasu, a posebno je, kako kaže, čudan tajming za takvu izjavu.

Prema njegovim rečima, Savo Manojlović je nesporno neko ko se iz pozicije društvenog aktiviste bori protiv štetnih ponašanja vlasti u svim oblastima, a organizacija Kreni-Promeni je posebno aktivna u vezi sa isticanjem štetnih posledica koje mogu da nastupe ukoliko se ostvari “Projekat Jadar”, odnosno, ukoliko Srbija dopusti eksploataciju i preradu litijuma.

„Ne znam o kakvim “napadima” Save Manojlovića na opoziciju se radi, ne verujem da je to neko video, osim ako se pod napadom ne podrazumeva ukazivanje na nedoslednost nekih stranaka, posebno Stranke slobode i pravde, u vezi sa litijumom. Ovih dana se ponovo pokreće ta priča od strane vlasti, Manojlović je na to ukazao, deo opozicije kom pripada gospođa Tepić se ne oglašava o tome i mislim da je to razlog nesporazuma, koji svakako šteti ukupnom opozicionom potencijalu“, ističe Terzić.

Aleksandar Olenik, poslanik u prošlom mandatu smatra da su udruženja građana jako bitna, ali ne mogu zameniti političke partije u borbi protiv neligitimne Vučićeve vlasti. Ubeđivanje građana, kako kaže, da će udruženja, a ne političke partije srušiti režim, samo pomaže Vučiću.

Inače, kako napominje Olenik, svi organizovani ili pojedinačni nedavači Kosova, suštinski održavaju ovaj režim na vlasti.

„Neuspesi rađaju svađe. Naša opozicija će ići tim putem dok god prihvata da igra po Vučićevim prljavim pravilima. Posle opiranja onome što nameće, ona, po pravilu, na kraju na to nasedne. Da bi se nešto uistinu uradilo protiv autoritarnog režima, stvari moraju da budu učinjene crno-belim. Nužno je dosledno se prema njemu postaviti kao prema uzurpatorskom faktoru, prekinuti sa njim bilo kakvu institucionalnu saradnju i pokrenuti pasivan otpor. Bez takve homogenizacije i raščišćavanja stvari, biće sve više medijskih i drugih sukoba u opozicionim redovima“, ističe za Danas Drgomir Anđelkoić, politički analitičar.

Ivana Parlić, bivša poslanica Narodne stranke, ipak smatra da se ovde ne radi o prepucavanju u opozicionim redovima. Ovde, kako kaže, Marinika otvoreno napada Savu, po nalogu svog poslodavca gospodina Ðilasa.

„Sve se vrti oko Rio Tinta. Sve što treba da znate o Marinikinom napadu na Savu može da vam oslika jedan detalj – da SSP aktivisti i funkcioneri na lokalu ljude iz SEOS-a zovu „kursadžije“. Samo malo da uključimo mozak i povežemo stvari“, poručuje bivša poslanica Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari