Da li je Marko Đurić jači ambasador od Ivice Dačića, šefa diplomatije? 1foto twitter

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić jedini je aktivan diplomata koji svaku priliku kada se vrati u Beograd maksimalno koristi za medijske nastupe po televizijama koje podržavaju vlast.

On je možda široj javnosti i najpoznatiji ambasador budući da se ostali u javnosti, a pogotovo u medijima, gotovo da i ne pojavljuju, a građani i ne znaju njihova imena.

Ima li za to dozvolu svog šefa, odnosno ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, nismo uspeli da saznamo od Dačića. Ali se može konstatovati da njegovi nastupi uvek idu u prilog predsedniku države Aleksandru Vučiću, koji mu je do skoro bio i partijski šef, i koji za njega smatra da je „resurs Srbije“, pa ga je verovatno zato i poslao u Vašington. Vučićev „agreman“ za medijske nastupe verovatno ima.

Bivše diplomate Vladeta Janković i Duško Lopandić ukazuju na to da diplomatska služba podrazumeva da ambasador za nastup u domaćim medijima mora da ima dozvolu ministra, ali i da je važno o čemu ambasador govori.

Iako Đurić svoje nastupe pažljivo odmerava trudeći se da uglavnom priča o svojim aktivnostima u Americi i odnosima dve zemlje, gotovo uvek je jedna od njegovih glavnih tema situacija na Kosovu i napad na tamošnju vlast, budući da je bivši direktor Kancelarije za KiM.

Nekada o premijeru Kosova priča ogoljeno i bez uvijanja, a nekada se služi uvijanjem cele priče u gepolitičku poziciju Srbije i Kosova u odnosu na Ameriku i njene poteze u ovom regionu.

Ovih dana na televiziji Hepi, Informer ili pak Pink Đurić seiri nad merama koje je Amerika uvela protiv Kosova, odnosno koliko su Aljbin Kurti i kosovski ministri „zabranjeni“ u SAD a da Srbiji ide nikad bolje, ili kako je rekao prostrt joj je crveni tepih u Vašingtonu.

Vladeta Janković, bivši ambasador u Ujedinjenom kraljevstvu i Vatikanu, za Danas kaže da je u vreme kada je on službovao u diplomatiji, bilo na snazi izričito pravilo da ambasador može istupati u javnosti samo uz saglasnost Ministarstva, te da mu nije poznato da je takva praksa napuštena.

– Ali kada je u pitanju diplomatski fenomen kalibra Marka Đurića, pravilima, uključujući ona koja diktiraju interes države, pa i zdrav razum, mesta nema – navodi on.

I Duško Lopandić, nekadašnji diplomata koji je bio šef misije Srbije pri EU, kao i nekadašnji ambasador u Portugalu i Zelenortskim ostrvima, kaže da je pravilo službe da ambasador u zemlji u kojoj je akreditovan može samostalno da odlučuje o nastupu na inostranim medijima.

– Međutim za nastup pred domaćim srpskim medijima treba da ima izričitu saglasnost ministra. Naravno, bitno je i na koju temu ambasador govori. Jedno je ako govori o pitanjima iz svoje radne nadležnosti. Međutim, ako koristi položaj da bi komentarisao druga pitanja, unutrašnju politiku i slično, posebno iz partijskog i sličnog ugla, onda se radi o kršenju radne etike a možda i zloupotrebi položaja imajući u vidu funkciju predstavljanja zemlje i potrebu neutralnosti državnog službenika kad su u pitanju domaće teme – objašnjava on uz napomenu da ne zna šta je Đurić govorio.

Đurić je ambasador u SAD od januara 2021. Izabran na iznenađenje mnogih. Kako je Danas pisao, mesečna primanja mu premašuju šest hiljada dolara. A ovih dana kaže i da mu je sad raspored popunjeniji nego kad je bio direktor Kancelarije za KiM.

Osim u Amrici, 2021. preuzeo dužnost posmatrača pri Asocijaciji država Kariba, stalnog posmatrača pri Organizaciji američkih država, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Kolumbiji, Antigvi i Barbudi, Republici Surinam, u Federaciji Svetog Kristofera i Nevisa, kao i opunomoćenog predstavnika Srbije pri Karipskoj zajednici i zajedničkom tržištu (KARIKOM).

Đurić je bio viđen i za jednog od naslednika Vučića na čelu SNS ali i za mesto premijera, s obzirom na to da je u vrlo dobrim odbosima sa predsednikom države kojem je bio i savetnik za međunarodne odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari