"Bio sam gospodar samo života, ti si sada gospodar smrti": Marko K. Jakšić u pismu Vučiću tvrdi da ga prati BIA 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Jedan od nekada najznačajnijih lidera Srba sa Kosova, sada vođa Otadžbine, Marko K. Jakšić, saopštio je da ga je BIA navodno stavila na meru praćenja i zadržavanja na administrativnim prelazima.

Ovo pismo je Danas.rs prvi objavio u četvrtak 16. novembra.

„U svojoj 73. godini ja sam postao interesantan ovoj službi. Pre 21 godinu našao sam se na američkoj crnoj listi a sada na ovoj tvojoj crvenoj“, poručio je u otvorenom pismu predsedniku Srbije. Podsetio je i na slučaj paljenja svog automobila pre više od 10 godina, koji je ostao bez epiloga.

„Razlog da ti se ovako javno obratim je tvoj intervju medijima dat u Parizu u kome optužuješ Vojislava Кoštunicu, mene i druge da smo krivi zbog toga što su separatisti 2008. godine proglasili nezavisnost Кosova i Metohije“, piše Jakšić, a prenosi KoSSev.

„Ali ako već razgovaramo na taj način, sa mnogo više prava i razloga mogu ja tebe da priupitam šta si ti uradio kao ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića da sprečiš bombardovanje Srbije i njenu kapitulaciju tako što su srpska vojska i ostale bezbedonosne strukture proterane iz južne srpske pokrajine. Čini mi se ništa“, navodi dalje.

Podsećajući da je današnji predsednik tada bio ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića, navodi da je on tada govorio o pobedi Srbije nad NATO-om, dok su Srbima na Kosovu napuštali svoje domove.

„U tim sudbonosnim i teškim danima pokojni Oliver Ivanović, ja i ostali naši prijatelji i drugari, da ih sve ne nabrajam, nenaoružani i goloruki na severu Кosova i Metohije sačuvali smo i Srbe i građane i sve institucije srpske države“, poručuje Jakšić.

On otkriva da je u martu 2004, kao direktor bolnice navodno primio Vučića u svojoj kancelariji u Кosovskoj Mitrovici kako bi mu objasnio na koji se način grad branio u vreme martovskog pogroma.

„Primio sam tebe kao generalnog sekretara Srpske radikalne stranke. To bi bilo otprilike kao da današnji direktor bolnice Zlatan Elek primi Dragana Đilasa, što je nezamislivo. Mi smo, majstore, bili i demokrate i patriote a ti bojim se ni jedno ni drugo“, piše Jakšić Vučiću.

Optužio ga je za „štetno“ političko delovanje – da je praktično raspustio institucije Srbije koje su do Briselskog sporazuma bile sačuvane. Podsetio je na krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije koju je sa još nekoliko javnih ličnosti pre četiri godine podneo za „nacionalnu veleizdaju“, ali koju tužilaštvo „niti prihvata, niti odbacuje“.

„Naš MUP, koji je do tada funkcionisao i postojao predao si Prištini. Isto si uradio sa civilnom zaštitom, isto i sa telekomunikacijama. Šta je to nego izdaja majstore i gaženje Ustava na koji si položio zakletvu? Srpske sudije si javno preko medija pozvao da polože zakletvu na ustav samoproglašene republike Кosovo. Кao pravnik hoćeš da mi kažeš da ni to nije izdaja? Omogućio si separatističkim vlastima u Prištini da postanu članice svih sportskih organizacija čime si zabranio srpskoj mladeži sa КiM da se bave sportom.(…)Srpske lokalne izbore na Кosovu i Metohiji zamenio si lokalnim separatističkim što je suprotno važećem Ustavu Republike Srbije.(…)Za vreme tvoje vladavine od skoro 12 godina 40 hiljada Srba je napustilo Кosovo i Metohiju a da ti ništa nisi uradio da taj egzodus sprečiš. Stvarno, majstore, za koga ti radiš? Za nas ili za njih?“

Predsednika Srbije dalje opužuje da je navodno ugrozio bezbednost Srba, te da su Severom „zagospodarile“ specijalne jedinice, za koje navodi da su:

„Tvoja tekovina i tvoje političko nasleđe. Pre tebe njih na ovom prostoru nije bilo. Preko svoje Srpske liste stvorio si uslove za formiranje vojske Кosova“.

„I ne samo to“, dodaje dalje. Tvrdi da je bivši kosovski ministar, Goran Rakić, navodno glasao za odluku o izgradnju baza, a da je to navodno urađeno uz „dozvolu“ samog predsednika.

„Spomenutog Gorana Rakića zbog takve vernosti nagrađuješ poslaničkim mestom u Skupštini Srbije gde dotični treba da položi zakletvu na Ustav Srbije. Isti je pre samo nekog vremena u više navrata polagao zakletvu na nepriznati ustav Кosova“.

Jakšić ukazuje na to da se planira još to da sa Zajednicom srpskih opština, kao „još jedna šarena laža, obmana i prevara“ preostale nadležnosti Republike Srbije kao što su prosveta, zdravstvo, socijala, kultura – „predaju“ Prištini.

„Inače u više navrata si govorio da mi na Кosovu nemamo ništa. Pa si se onda smejao kosovskom mitu i Nebeskoj Srbiji a veličao Sultana Murata. Za ubistvo srpske dece u kafiću Panda u Peći 1998. godine optužio si srpske bezbedonosne strukture a već godinama ne želiš i nećeš da primiš roditelje ubijene dece da sa njima podeliš to svoje saznanje“.

A na često prozivke i optužbe da je sam Marko Jakšić tokom godina njegovog najvećeg uticaja na Severu bio „gospodar života i smrti“, Jakšić odgovara:

„Samo života a bojim se da si ti smrti. Uostalom, događaji u Banjskoj to potvrđuju. Mene ne možeš da ubediš da ti to sve nisi znao i organizovao. Mislim da sve one stradale i ubijene treba da imaš na svojoj savesti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari