Marko Jakšić: Vučić ne dopušta organizovanje Srba izvan Srpske liste 1foto EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije saopštio je u petak da su šest domova kulture na KiM i Tehnička škola u Kosovskoj Mitrovici odbili da ustupe svoje sale za održavanje osnivačke skupštine SNV KiM, koja je zbog problema sa prostorom odložena 26. avgusta.

„Organizacioni odbor Sabora SNV, 29. avgusta uputio je zahteve za izdavanje sale za održavanje Sabora Srba KiM domovima kulture u Gračanici, Zubinom Potoku, Leposaviću, Šilovu, Štrpcu i Rani Lugu, kao i Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici. Iako su im predložena šest termina za održavanje sabora, nisu našli mogućnost da pozitivno odgovore na zahtev SNV. Zašto? Odgovorila je samo uprava Doma kulture u Zubinom Potoku da nisu u mogućnosti da ustupe svoju salu, bez ikakvog obrazloženja. Dom kulture u Gračanici po drugi put odbio je da ustupi svoju salu“, navodi se u saopštenju SNV.

SNV je u poslatim zahtevima apelovalo na uprave domova kulture i mitrovačke Tehničke škole da „imajući u obzir da, kao deo ovog naroda, osećaju zajedničku tragediju, skupe hrabrost i do 15. septembra pozitivno odgovore na zahtev za korišćenje njihovih velikih sala u septembru ili početak oktobra“.

– Ovakvo stanje ne treba da čudi, upravnici svih domova kulture, kao i Tehničke škole državni su činovnici, a Vučić je zabranio bilo kakvo srpsko političko organizovanje na KiM izvan Srpske liste. On ne želi nikakvu javnu kritiku i svedočenje o težini situacije na terenu koja je posledica njegovih nespretnih političkih poteza, a neki tvrde i dogovora sa Aljbinom Ktijem. Vučić odgovornost prebacuje na ‘bivši režim’ u čije vreme na severu KiM nije bila KPS, u porodilištima se rađalo 1.100 srpskih beba, srpski zaničnici dolazli su na KiM bez bilo čije dozvole, a Srbi nisu davali ‘blagoslov’ za osnivanje vojske Kosova. Pod njegovom vlašću KiM je sve dalje od Srbije, a Srbima se ne dozvoljava ni da se politički organizuju i javno iskažu šta misle o njegovoj politici – kaže za Danas Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM Otadžbina.

Otadžbina i Srpski nacionalni forum iz Čaglavice čine okosnicu obnove SNV, koje je osnovano u septembru 1999. u manastiru Gračanica, kao nadstranačka organizacija za zaštitu srpskih nacionalnih i ržavnih interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari