Marko K. Jakšić pojašnjava tvrdnje da ga prati BIA zbog kritike Vučića 1foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin - Zvanični kanal

Marko Jakšić, član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina, u otvorenom pismu predsedniku Vučiću napisao je da ima saznanja da ga prati Bezbednosno-informativna agencija (BIA). Za naš list precizira da je bio zadržan pri ulasku u centralnu Srbiju zajedno sa narodni poslanikom Slavišom Ristićem, koji je takođe deo „Otadžbine“.

Jakšić je žestok kritičar kosovske politike Aleksandra Vučića, kao i Srpske liste, produžene ruke SNS-a na Kosovu.

Do zadražavanja je, navodi naš sagovornik, došlo pre oko 15 dana.

„Krenuo sam sa Slavišom Ristićem za Beograd. Na prelazu Brnjak su nas zadržali oko pola sata, iako smo krenuli rano ujutru, oko pet sati. Nema nigde nikog i čudimo se zašto toliko stojimo. Ristić je ranije bio na merama praćena i zadržavanja. Kada nam je policajac vraćao dokumenta, Slaviša kaže da je to sigurno zbog njega. Policajac ga pita kako se zove, i kada je čuo ime, kaže „Nije zbog Vas, nego zbog Marka Jakšića“. Tu sam prvi put saznao da sam na tim merama takozvanog praćenja i zadržavanja na adminstrativnim prelazima“, navodi Jakšić.

Napominje da nije jedini kojeg zadržavaju, već da isto trpe, kako Ristić, tako i Momčilo Trajković, koji je zadržavan više sati na „Merdaru“ prilikom odlaska u Niš, na sahranu Šolevića.

„To je mera maltretiranja. Ali pravo da Vam kažem, mene to lično ne uzbuđuje, s obzirom da sam već više od dvadeset godina na američkoj crnoj listi zbog ugrožavanja navodnih američkih interesa. Doduše, samo zbog toga, za razliku od Aleksandra Vulina koji je na listi zbog šverca droge i oružja“, kaže član predsedništva „Otadžbine“.

Razlog za zadržavanje je kritikovanje kosovske politike Aleksandra Vučića, tačnije da je „glavni krivac“ za „udaljavanje Kosova od Srbije“ upravo predsednik Srbije. Jakšić kaže da je navodio argumente za tezu da sve što Vučić radi je u cilju da odricanja Srbije od svoje južne pokrajine.

„BIA umesto da se bavi onime što rade naši državni i politički protivnici u Prištini, ona se bavi onime što radimo Momo Trajković, Slaviša Ristić i ja jer smo kritičari Vučićeve državne i kosovske politike“, kaže Marko Jakšić.

On poručuje i da je već sedam godina u penziji, da se u jednom selu u Zubinom Potoku bavi poljoprivredom, te da mu „niko ništa ne može“ u smislu daljih pritisaka i neprijatnosti.

„Četiri meseca pre njegovog (Vučićevog, prim. nov) dolaska u Kosovsku Mitrovicu, 2014. godine, na početku njegove vladavine, su mi zapalili automobil. Došao je da objasni sve „blagodeti“ Briselskog sporazuma, imali smo sastanak, i rekao sam mu: „Ceo grad priča da iza paljenja mog auta lično stojiš ti. Daj mi odgovor ti si prvi potpredsednik Vlade, koordinator svih službi. Ako ti ne stojiš, možeš da pronađeš ko stoji iza toga“. On mi je obećao da će da se potrudi, ali nakon više od deset godina odgovora nema“, priseća se Jakšić.

Ipak, čini mu se da je progon Srba od strane Beograda „splasnuo“ nakon sukoba u selu Banjska, iako je, kaže, pročitao da je Srbima koji nisu politički miljenici Vučića zapaljeno 75 vozila na Kosovu.

marko jakšić
foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Ne očekuje reakcije BIA na njegove navode i poručuje da se ni o jedan zakon nije ogrešio, nema nezakonite poslove, te da je „čist i uzoran građanin koji ni na koji način ne može da postane predmet interesovanja BIA“.

„Što se njih tiče, uvek mogu da izmišljaju, ne treba se ničega od njih čuditi“, zaključuje Jakšić.

Jakšić je predsedniku Srbije pisao povodom intervjua koji je dao iz Pariza, u kome je Vučić pominjao Jakšića u kontekstu krivice za jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova 2008. godine. Kako je napisao, postavljen je na mere praćena i zadržavanja BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari