Marko Milanović: Kosovo neće moći godinama u UN i ako se potpiše sporazum 1Foto: Printscreen/N1

Profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Redingu Marko Milanović izjavio je danas da predlog Evropske unije o rešenju kosovske krize nije međunarodni ugovor, već politički sporazum koji predstavalja korak ka sklapanju konačnog pravno-obavezujućeg ugovora, kao i da Kosovo, uprkos mogućem potpisanom sporazumu, „godinama neće moći da uđe u UN“.

Govoreći o opcijama Srbije da utiče na ulazak Kosova u UN, Milanović je za N1 rekao da Srbija može na to donekle da utiče, kao članica UN i objasnio da UN imaju donekle komplikovanu proceduru, koja za članstvo predviđa obavezujuću preporuku Saveta bezbednosti i onda dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini.

Prema njegovim rečima, da bi Kosovo bilo primljeno u UN za to mora da glasa devet od 15 članova Saveta bezbednosti, a nijedna članica koja ima pravo veta tome ne sme da se protivi.

„I Rusija i Kina moraju sa time da se slože. Dodatno, dve trećine članova koji prisustvuju sednici moraju da glasaju za prijem Kosova. Kosovo to nema. Dakle, kada bi (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić sa pečatom i krvlju potpisao taj sporazum, Kosovo ne može sutra da uđe u UN. Kosovo godinama neće moći da uđe u UN“, objasnio je Milanović.

On smatra da na predlog sporazuma Evropske unije o rešenju kosovske krize Srbija ne mora da stavi potpis, jer se ne radi o međunarodnom ugovoru, već o obećanju Vučića da će poštovati ono što je napisano u tom tekstu.

„Ovde se uopšte ne radi o pravno obavezujućem dokumentu koji mora da na bilo koji način, sa stanovišta srpskog i međunarodnog prava da se usvoji“, kazao je Milanović.

Na pitanje šta će da se desi ukoliko dve strane prekrše ono što su potpisale, Milanović je rekao da će „snositi posledice“.

„Vučić i Srbija će trpeti posledice koje će Evropska unija da iznese. To je sankcija za nepoštovanje sporazuma, ali ponavljam da to nije obavezujući dokument. To je uobičajena praksa u međunarodnim odnosima“, istakao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari