Marko Milanović o dogovoru Beograda i Prištine: U istoriji međunarodnog prava nije se desilo da država prizna drugu preko registarskih tablica ili ličnih karata 1Foto: Printscreen/N1

Nikada se u istoriji međunarodnog prava nije desilo da je jedna država priznala drugu preko registarskih tablica ili ličnih karata, kazao je za N1 profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Redingu Marko Milanović, odbacujući tako tvrdnje pojedinih političkih subjekata da je Beograd nedavnim dogovorom sa Prištinom priznao nezavisnost Kosova.

Osvrćući se na nedavni dogovor Beograda i Prištine prema kom ni građanima sa ličnim kartama Srbije, ni građanima sa ličnim kartama koje izdaju kosovske vlasti, druga strana neće izdavati propratna ulazno-izlazna dokumenta, Milanović je rekao da su dve strane sada zapravo samo pristale da sprovedu Sporazum o slobodi kretanja koje su potpisale 2011. godine.

Trebalo je, po Sporazumu 2011, da svi građani budu u mogućnosti da putuju iz jedne teritorije u drugu, bez ulazno-izlaznog dokumenta.

Taj dokument je tačkom tri bio predviđen za tranzitno putovanje u treće zemlje“, objašnjava on i podseća da su srpske vlasti, protivno sporazumu, izdavale tu vrstu papira i Albancima sa Kosova koji su putovali u centalnu Srbiju.

Milanović pritom odbacuje tvrdnje pojedinih političkih subjekata da je Srbija prihvatanjem kosovskih ličnih karata priznala jednostano proglašenu nezavisnosst Kosova.

Priznanje se, objašnjava on, može izvršiti samo jednim poprilično formalnim aktom da zvaničnici Srbije izjave da priznaju Kosovo, ili da Srbija npr. imenuje ambasadora u Prištini.

„Nikada u istoriji međunarodnog prava jedna država nije priznala drugu preko registarskih tablica ili ličnih karata. Cela ta opsesija da li ćemo nehotice da priznamo Kosovo je besmislena“, poručuje Milanović.

Kada je reč o registarskim tablicama, Milanović podseća da su potpisana dva sporazuma – 2011. godine kada je Kosovo pristalo da izdaje statusno neutralne tablice i 2016. kada je taj sporazum produžen za još pet godina.

Taj rok je sada istekao i Aljbin Kurti ne želi da produži statusno neutralne tablice, jer kako Milanović kaže, to se protivi celoj njegovoj politici nacionalizma i reciprociteta.

Ceo problem oko tablica, gost Novog dana, ipak vidi kao „ogromnu količinu buke oko besmislene stvari“.

„To je stvar simbola. Od tablice su napravili ikonu“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ako kosovske vlasti zahtevaju od čoveka na severu da koristi tablice Republike Kosovo, kao da se odrekao Srbije, a ne kao potpuno tehničku stvar, nemoguće je da znamo šta će da se desi.

„Javno mnjenje na severu je u velikoj meri pod kontrolom vlasti u Beogradu. Ja ne znam šta Vučić želi da proizvede, možda veću tenziju da bi je posle smirivao, pošto je to njegov modus operandi“, kaže Milanović.

Podseća i da većina Srba na Kosovu živi južno od Ibra i koristi RKS tablice, pa zbog toga nisu postali manje Srbi.

„To nije neki problem koji bi se inače sam od sebe desio, iskonstrisali su ga Vučić i Kurti. Cela ideja ovoga je očuvanje vlasti, a kod Kuritja i ideologije, jer je ceo svoj politički život posvetio borbi za konsolidaciju kosovske države i albanskog nacionalizma“, kaže sagovornik N1.

Milanović objašnjava i da su svi dosad potpisani sporazumi Beograda i Prištine političkog karaktera i nemaju pravnu snagu, te da njihovo sprovođenje zavisi od političke volje dve strane.

Pravni dokument u pisanoj formi je tek kraj ovog procesa normalizacije, ako tog kraja bude bilo, ističe Milanović. Tada bi Beograd i Priština, objašnjava on, potpisali međunarodni ugovor, koji ne mora nužno biti priznanje, ali koji bi regulisao odnose dve strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari