"Dodatni ustupci Beograda bi još više pogoršali situaciju Srba na Kosovu": Milenković o mogućem povlačenju odluke o zabrani uvoza srpskih proizvoda 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Marko Milenković iz „Nove društvene inicijative“, nevladine organizacije sa severa Kosova, kaže da je ceo proces oko zabrane uvoza srpske robe nepredvidiv i haotično izveden, ali da su primetni veći pritisci međunarodne zajednice kako bi je Priština povukla.

Podsetimo da je kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić najavio moguće povlačenje ove odluke, bez preciziranja kada bi do toga moglo doći, rekavši da je tu informaciju dobio od premijera Aljbina Kurtija.

„Zaista su koraci koje vlasti u Prištini preduzimaju nepredvidi. Odluka o zabrani uvoza srpske robe, donesena 15. juna, najpre je bila zabrana ulaska za vozila sa srpskim registarskim oznakama, da bi zatim bila izmenjena, jer je zapravo značilo da je zabrana uvoza robe iz bilo koje zemlje ako je prevozi kompanija ili vozilo sa srpskim registarskim oznakama“, navodi Milenković.

Naš sagovornik napominje da ova odluka nikada nije zvanično objavljena u vidu dokumenta, te se ne može govoriti o njenim detaljima.

„Ova odluka, donesena nakon što su uhapšena tri policajca Kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza, zbog ugrožene bezbednosti, kako je tada kosovska Vlada saopštila, nikada nije zvanično objavljena u vidu dokumenta, tako da mi do danas ne znamo konkretne detalje ove odluke, a ceo ovaj proces je, primetićete jako haotično izveden“, ukazuje.

On smatra da reakcije pojedinih predstavnika vlasti u Prištini dolaze upravo zbog pritisaka međunarodne zajednice koji su usmereni ka ovoj odluci.

„Ovih dana smo primetili veće pritiske međunarodne zajednice usmerene ka ovoj odluci, pa mislim da zbog toga i dolaze reakcije pojedinih predstavnika vlasti u Prištini. Situacija u srpskim sredinama na Kosovu je zaista loša, primetna je nestašica robe u prodavnicama ali odluka o zabrani uvoza ugrožava i mnoga preduzeća koja posluju ovde, ali i institucije, pogotovu zdravstvene centre. Ne očekujem dodatne ustupke Beograda u ovoj situaciji, zaista ne vidim prostor za to, jer, plašim se da bi dodatni ustupci još više pogoršali situaciju unutar srpske zajednice na Kosovu“, zaključuje Milenković.

Meru zabrane uvoza robe iz centralne Srbije na KiM, Vlada Kosova donela je nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca, a i nakon njihovog puštanja od strane Beograda ona je zvanično još uvek na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari