"Nakon ukidanja zabrane uvoza srpske robe na Kosovo očekivaće se pozitivan gest Beograda": Šeholi kaže da je Rašić portparol Kurtija 1Foto: Shutterstock/Fotosr52; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izjavu da će Priština ubrzo da ukine zabranu uvoza srpske robe nije dao bez odobrenja premijera Aljbina Kurtija, smatra direktor NVO “Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa” Fatmir Šeholi.

Rašić je, kaže naš sagovornik iz Prištine, u ovom slučaju samo portparol Kurtija.

“Time je poslata poruka i međunarodnoj zajednici i ostalim svetskim činiocima da Vlada Kosova maksimalno teži ka deeskalaciji situacije. Kurti zna da je pod sankcijama i sada koristi svaki mogući način da šalje poruke EU da eto donosi odluke koje bi trebalo da budu signal za ukidanje sankcionih mera EU prema Kosovu. Zato je Kurti preko „portparola“ Rašića poslao tu poruku”, kaže Šeholi.

On navodi i da odluka o zabrani uvoza srpske robe na Kosovo, nije nanela ekonomsku štetu Kosovu, ali da je nanela štetu “srpskim građanima države Kosovo” jer su, ukazuje, radnje, samousluge i bolnice pogotovo na severu Kosova pretrpele veliki nedostatak robe i lekova.

Eventualno ukidanje ove odluke od strane Kurtijeve vlade značilo bi da međunarodna zajednica i od srpske strane očekuje “pozitivni gest”, kaže direktor prištinske nevladine organizacije.

“Smatram da Srbija treba da uvidi da ukidanje zabrane za srpsku robu je pozitivan gest Kosova i da se onda usresredi na sprovođenje Ohridskog sporazuma kako bi zadovoljila postignuti sporazum. U suprotnom Srbiju očekuju velike sankcije drugom polovinom septembra meseca ako i dalje okleva oko Ohridskog sporazuma”, zaključuje sagovornik našeg lista.

Meru zabrane uvoza robe iz centralne Srbije na KiM, Vlada Kosova donela je nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca zvanično je još uvek na snazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari