Marko Savković: Ako Turska krene u aktivno lobiranje, Srbija će biti u problemu 1izvor: TV N1

Pogoršanje dobro razvijenih odnosa sa Turskom nije u interesu Srbije, jer se tim odnosima ostvaruje nekoliko ciljeva spoljne politike, kaže za Danasov portal Marko Savković, izvršni direktor Fondacije BFPE za odgovorno društvo.

Naš sagovornik tako komentariše najnoviju izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će raditi na tome da što više država u svetu prizna nezavisnost Kosova.

Kako precizira Savković, saradnjom sa Turskom obezbeđuje se podrška “verovatno najveće regionalne sile sa istorijskim interesima u širem regionu Jugoistočne Evrope, Crnog mora i Bliskog istoka u nizu domena”.

Kao prvi segment on navodi pospešivanje ekonomskih veza, “koje se ogleda u prisustvu turskih kompanija u više sektora naše privrede, poput maloprodaje tekstila, niskogradnje i građevinarstva, te turizma i saobraćaja, a s obzirom na usporavanje turske ekonomije, njihove firme same traže perspektivna tržišta na kojima bi mogle da nastupe”.

Savković napominje da se saradnjom Srbije i Turske takođe “pokrivaju”, odnosno “kompenzuju problemi” koje zvanični Beograd ima u odnosima sa najbližim susedima. “Dakle, ako već nema napretka na Zapadnom Balkanu, ima u tom nekom širem susedstvu”, ukazuje on.

Savković naglašava da tu postoji “i lična dimenzija – Vučić je bio uz Erdogana tokom i nakon pokušaja puča 2016, i dvojica predsednika su puno uložila u taj odnos”.

“Ipak, nesvakidašnji problem za Beograd mogao bi da se javi u situaciji u kojoj bi Grčka priznala Kosovo, u šta lično ne verujem, a Turska krenula u aktivnije lobiranje za priznanje Kosova. U svakom slučaju, ovakva najava turskog predsednika, uz pominjanje Bajdena, jeste iznenađenje”, zaključuje sagovornik Danasovog portala.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari