MARTI: Dovoljno materijala za pokretanje nezavisne istrage 1

– Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, čiji je nacrt izveštaja o trgovini ljudskim organima danas usvojen u Komitetu SE za pravna pitanja i ljudska prava, rekao je danas da je pružio dovoljno materijala za pokretanje ozbiljne i nezavisne istrage o ovom pitanju.

– Mislim da smo objavili dovoljno materijala da bismo pružili opravdanje i razlog za pokretanje duboke, ozbiljne i nezavisne istrage i da bismo, iznad svega, stvorili uslove kako bi svedoci progovorili, jer je to problem – rekao je Marti na konferenciji za novinare u Parizu.

U postojećim uslovima, svedoci neće progovoriti, jer njihovi životi nisu zaštićeni, istakao je on.

– Bilo je slučajeva da su tokom procesa pred Međunarodnim sudom za ratne zločine tokom istrage svedoci, koji su pristali da sarađuju, ubijani – rekao je izvestilac Saveta Evrope.

Kako je rekao da ga je posebno šokiralo to da je većina činjenica iz izveštaja bila poznata mnogim institucijama i organizacijama koje su ćutale o tome.

– Ono što me je naročito šokiralo u celoj ovoj priči jeste to da većina činjenica, koje su objavljene u ovom izveštaju, bila poznata brojnim institucijama i organizacijama, koje su do sada ćutale o tim činjenicama – rekao je Marti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari