Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti boravi na Kosovu, u okviru istrage o eventualnim zločinima OVK na severu Albanije, javili su prištinski mediji. Marti proverava tvrdnje da je bivša OVK trgovala organima zarobljenih Srba tokom rata na Kosovu 1999. godine. Međutim, kako piše list Ekspres, njegova poseta obavlja se u tajnosti, s nepoznatom agendom.

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi potvrdio je da je Marti na Kosovu, preciziravši da će se u Prištini sastati sa zvaničnicima Misije EU „i predstavnicima drugih organizacija“.

Ipak, čini se da zvaničnici Vlade Kosova zvanično nisu upoznati s Martijevom posetom. Portparol Vlade Memlji Krasnići izjavio je da kosovski premijer Hađim Tači nema zakazan susret sa ovim zvaničnikom Saveta Evrope. Nadležni u Ministarstvu pravde takođe su rekli da u dnevnom redu ministarke Nekibe Keljmendi nema susreta s Martijem.

Dik Marti je pre dva meseca boravio u Beogradu, gde je o sumnjama o trgovini organima nestalih i kidnapovanih Srba razgovarao sa srpskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari