Martinović : Đurišić vređao Maju kao u kafani na Ibarskoj magistrali 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Marko Đurišić je na najgori mogući način u sredu vređao predsednicu Skupštine Maju Gojković, na način koji nije primeren ni kafanama na Ibarskoj magistrali.

Vi koji pričate o tome  kako nije  bilo kvoruma  kada je Đurišić vređao predsednicu parlamenta da vam kažem  u sali je bilo prisutno 149 poslanika , pri čemu  nije bilo prisustno iz ove takozvane  demokratske , evropske i građanske  opozicije, ukupno 45 poslanika . Dakle vas nije  bilo i nema vas ni danas ,a poslanici SNS  sede i danas ovde, kao što su sedeli i juče ,a vas na prste jedne ruke  može čovek da izbroji “, rekao je  tokom sednice republičkog parlamenta Aleksandar Martinović , šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke odbacujući  tako kritike opozicije da je  Đurišić isključen  bez razloga ,jer je tražio da se   utvrdi ima li vladajuća većina potreban broj  od 126 poslanika u sali .

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke optužio je vlast da želi da ućutka opoziciju  i da to čini na raznorazne načine.

“Skupština je izgubila smisao. Ovo više  nije najviše zakonodavno  telo . Ovo se polako pretvara u jedan cirkus. Ovi amandmani  koje ste uveli  kao jednu potpuno novu praksu gde podnosite stotine , hiljhade amandmana kako biste sprerčili  raspravu  o zakonima , govori o tome da imate šta da krijete . I to što se opoziciji izriču opomene za sve i svašta  govori da vi hoćete da ućutkate  i izbacite opoziciju iz sale. Dobro vam ide i moram da kažem  da sam jedan od ljudi  koji smatra da treba napustiti  salu . Vi sami sedite ovde , pričajte šta god želite  , jedan drugog tapšite  , dovikujte , radite šta god hoćete . To nije demokrtatija , jer vi želite da ukinete demnkratiju “, rekao je Aleksić.

Odgovarajući na kritiku Aleksića da  parlament nikada nije bio poniženiji nego u vreme predsednikovanja Maje Gojković, Martinović je rekao da je u sali juče bilo dovoljno poslanika vladajuće većine kada je Đuršić tražio da se utvrdi kvorum, dok su se poslanici opozicije „mogli izbrojati na prste”. Prema njegovim rečima, u trenutku kada je Ðurišić tražio da se utvrdi kvorum pričalo se o predlogu izmena Zakona o krivičnom postupku Balše Božovića , poslanika DS, kojima demokrate još od septembra 2016. godine probijaju mozak . Za taj predlog nisu glasala  ni tri prisutna poslanika te stranke , rekao je Martinović.

Aleksić je primetio da će doći vreme  kada će se građani Srbije  osvestiti  od ove medijske propagande  i od toga šta radi ovaj režim  i šta im je uradio u prethodnom periodu. Odgovorio mu je Martinović tvrdeći da  poslanik Narodne stranke  po običaju obmanjuje javnost , želeći da ostatke srpske opozicije prikaže kao  nekakve mučenike  ,a istina je da  su i  N1 i RTS u sredu  obmanuli javnost  prikazujući ostatke opozicije kao neke mučenike.

Današnju sednicu obeležila je i prozivka opozicije da  je Srbija  stavljena na crnu listu međuvladine organizacije  koja se bori  protiv  finansiranja  terorizna i pranja novca  i da  se stoga sada u parlamentu raspravlja o šest zakonskih predloga  koji su u direktnoj vezi sa odlukom FATF.

Nebojša  Stefanović , ministar unutrašnjih poslova Srbije povodom stavljanja Srbije na listu međunarodne organizacije FATF-a rekao je  da je tačno da Srbija nije ispunila određene standarde, ali da je Srbija daleko od toga da se može nazvati zemljom koja na bilo koji način učestvuje u pranju novca ili finasiranju terorizma.

„Niko ovde nije pokušao da prikrije da Srbija nije tehnički ispunila sve standarde koje FATF-a traži, ali to ne znači da je Srbija na bilo koji način učestvovala u pranju novca i finansiranju terorizma“, rekao je Stefanović u Skupštini Srbije tokom rasprave o setu finansijskih zakona. On je kazao da je Srbija pohvaljena kroz delovanja njenih bezbenosnih organa i da je deo koalicije koja se bori protiv terorizma širom sveta i napomenio da Srbija ima najviše konačnih pravosnažnih presuda za pranje novca i zaplene imovine u regionu.

Ministar je rekao i  da postoji prostor da se popravi i uvaže preporuke date Srbiji, te da je uveren da će do juna to i biti učinjeno.“To nisu primedbe koje onemogućavaju naš sistem da se bori sa korupcijom i pranjem novca, ali svakako će posle ispunjavanja tih primedbi sistem biti još efikasiniji“, naveo je Stefanović i dodao da se razlikuju standardi o evidenciji stvarnog vlasništa i da Srbija to čini kroz Poresku upravu i APR, ali da taj način evidencije nije standard po FATF-i.

Stefanović je kazao i da je bio na sednici FATF-e da je predsatvnik Evropske komisije bio protiv toga da se Srbija stavi na listu i naveo da u odlučivanju ima i politike, ali da je na Srbiji da uvaži preporuke i ispravi primedbe te da je set zakona koji je na dnevnom redu čini da Srbija bude efikasnija na način kako to vidi FATF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari