Razrešena sekretarka skupštine Svetlana Bulajić 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Nakon višemesečnih spekulacija da će Svetislava Bulajić, generalna sekretarka Skupštine Srbije, biti smenjena sa te funkcije danas se to i dogodilo.

Bulajićeva je većinom glasova poslanika njene, Srpske napredne stranke, smenjena sa mesta generalnog sekretara i to na predlog predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Time je Gojkovićeva ispoštovala preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Bulajićeve, zbog toga što je protivzakonito sebe upućivala na službena putovanja u inostranstvo i naplaćivala dnevnice, ali i obračunavala prekovremeni rad.

Agencija je rešenjem od 19. oktobra prošle godine utvrdila da je Bulajićeva tokom obavljanja javne funkcije u 2017. godini sebe upućivala na službena putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu i naplatila devizne akontacije na ime dnevnica i da je sebi isplatila 163.061 dinar na ime prekovremenog rada. Sekretarka, kako je navela Agencija, nije obavestila tu agenciju da je u pomenutom slučaju u sukobu interesa, zbog čega joj je izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije generalnog sekretara.

Predsednica skupštine i sekretarka nisu imale dobru saradnju, već je njihov odnos bio na ivici netrpeljivosti. Ta njihova međusobna netrpeljivost ne tako davno isplivala je javno pred svim poslanicima i pred očima javnosti i kamerama, kada je predsednica parlamenta Bulajićevu bukvalno izbacila iz skupštinske sale, besna jer joj ona na vreme nije ostavila obrađene podatke o povučenim amandmanima.

“Svi smo čuli kako Maja viče – izlazi napolje i donesi mi podatke. Nemoj još jednom da me dovedeš u zabludu”, podsetila je danas na taj događaj poslanike Branka Stamenković, poslanica DJB, koja je navela da je lepo što je Bulajićeva imala hrabrosti da svoju smenu sačeka u skupštinskim redovima SNS, stranke koja ju je svojevremeno i predložila za mesto sekretara, što nije slučaj sa Gojkovićevom “koja nije smogla hrabrosti da prisustvuje sednici”.

Replicirajući “dušebriznicima iz opozicije”, Aleksandar Martrinović, šef poslaničke grupe naprednjaka, poručio je “da Maja Gojković putuje u Čile gde će prisustvovati svečanoj inauguraciji novog predsednika Republike Čile, što se vama iz opozicije nikada neće desiti“.

On je ocenio i da pohvale opozicije Bulajićevoj više izgledaju kao medveđa usluga, mada je činjenica da postoje brojni problemi u funkcioinisanju skupštinske administracije.

“Postoje brojni primeri kršenja zakonskih i podzakonskih propisa za koje je po našem mišljenju odgovorna Bulajić, iako ne mislim da je to činila sa nekom posebnom namerom da se bogati, ali je upravna inspekcija konstatovala brojne nezakonitosti. Za to je odgovorna jedino generalna sekretarka. Za razliku od vas nepogrešivih koji držite lekcije drugima mi iz SNS smo pokazali više puta da imamo hrabrosti i smelosti da smenimo i ministre. Zahvaljujem Bulajićevoj za sve što je dobro uradila u parlamentu, ali SNS koji ju je predložio nije zadovoljan njenim radom i očekujemo da će na njeno mesto doći neko ko će profesionalnije raditi. Ne osporavam da ona raspolaže ne malim teorijskim znanjem, ali je ona kriva za narušene međuljudskih odnosa i zato je vreme da na sve to stavimo tačku. Želim joj puno sreće i uspeha na nekom novom mestu“, naveo je Martinović.

Opozicioni poslanički klubovi danas su se listom zahvaljivali Bulajićevoj na dobroj saradnji, dok su radikali napustili skupštinsku salu, napominjući da neće učestvovati u kadrovskim rešenjima. Opozicija smatra da je sekretarki Bulajić smešteno i da je to što joj se stavlja na teret daleko je manje od onoga što se stavlja na teret Siniši Malom.

“Problem je što je Bulajićeva htela neuređeni sistem da uredi i tu se sudarila sa Gojkovićevom“, navodila je opozicija, dok je Aleksandra Jerkov upozorila naprednjake da se ne smeše, jer to što se danas desilo Bulajićevoj može sutra i njih da snađe, i sutra i oni mogu biti provučeni kroz tabloide.

Bulajićeva je čitavu raspravu posmatrala iz skupštinskih klupa, bez reči. Bulajićeva je nedavno izjavila za medije da je Agencija donela pogrešne zaključke i da će smenu sačekati ali da neće podnositi ostavku.

“Agencija za borbu protiv korupcije, stvar se menja i ja apsolutno smatram da zakon ni u jednom obliku nisam prekršila zbog čega sam 25. januara preko punomoćnika i pokrenula tužbu pred Upravnim sudom. Budući da sam funkcioner Republike Srbije, imam ogromno poverenje u pravni sistem da će ovo pravilno odlučiti“, rekla je tada Bulajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari