aleksandar marton foto LSVAleksandar Marton, foto: LSV

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton zahtevao je danas od državnih organa da što pre postupe u skladu sa preuzetim medjunarodnim obavezama i isporuče Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu funkcionere Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a i pravosnažno osudjenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

„Zahtevi za njihovo izručenje su sve češći, a poslednji je došao od predsednika Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudije Karmela Adjijusa. Želi li Srbija da postane moderna evropska država, mora poštovati svoje medjunarodne obaveze“, naveo je Marton u saopštenju.

Dodao je da je još bitnije da se sveobuhvatno pokrene proces suočavanja za politikom zločina iz devedesetih godina.

„Nažalost, ratni zločinci paradiraju medijima, sede u skupštinama, prete i šire svoj otrovni govor mržnje. Vreme je da država reaguje i pokaže da je istinski posvećena reformi društva i saradnji sa svetom“, naveo je Marton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari