MDULS: Nema zloupotrebe Ustava u odluci da Brnabić bude predsednik Skupštine 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) saopštilo je danas da se ustavna odredba da član Vlade Srbije ne može biti izabran za narodnog poslanika, pa time ni za predsednika Skupštine Srbije, odnosi na Vladu Srbije čiji mandat traje, ali ne na vladu i članove vlade čiji je mandat prestao.

Prema članu 128. stav 1. Ustava Srbije, mandat vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, a prema članu 128. stav 3. Ustava, mandat Vlade prestaje pre isteka vremena na koje je izabrana raspuštanjem Narodne skupštine, kao i u drugim slučajevima utvrđenim Ustavom, navodi se u saopštenju.

Vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo poslove određene zakonom, do izbora nove vlade, dodaje Ministarstvo i ukazuje da se iz navedenih ustavnih odredaba vidi da se nespojivost funkcija iz člana 126. Ustava odnosi na člana Vlade čiji mandat traje, a ne na člana Vlade kojoj je mandat prestao.

Narodna skupština, izabrana 3. aprila 2022. godine, raspuštena je 1. novembra 2023. godine, pa je tog dana prestao mandat vlade, a takođe i članovima vlade, podseća se.

Iz navedenog jasno proizlazi da član Vlade kojoj je prestao mandat može biti izabran za narodnog poslanika, što povrđuju i primeri iz prakse.

Predsednik jedne vlade, kojoj je prestao mandat, Mirko Cvetković postao je narodni poslanik 31. maja 2012. godine, a obavljao je poslove predsednika vlade i istovremeno ministra finansija sve do 27. jula 2012. godine, dodaju iz MDULS.

U konkretnom slučaju, pošto je Ana Brnabić kandidat za predsednika Narodne skupštine, ona posle izbora na tu funkciju neće biti i član vlade koju bira novi saziv Narodne skupštine.

Kada bi eventualno ipak postala kandidat za člana nove Vlade, onda bi morala podneti ostavku na mesto narodnog poslanika i ne bi bila kandidat za predsednika Narodne skupštine, objašnjava MDULS.

Pri tome, posle njenog izbora za predsednika Narodne skupštine, a do izbora nove vlade u novom sazivu Skupštine Srbije, postojeću vladu u tehničkom mandatu vodiće prvi potpredsednik Vlade.

Ministarstvo zaključuje da nema nikakve „zloupotrebe“ u smislu člana 126. Ustava nema, a još manje ima govora o nekakvoj „ustavnoj krizi“ i da je jasno da Brnabić posle izbora za predsednicu Narodne skupštine više neće obavljati funkciju u Vladi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari