Mediji: Dačić u Džakarti potpisuje pristupanje Srbije ASEAN-u 1foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić će u Džakarti, u Indoneziji, sutra i prekosutra biti na samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i potpisati „Instrument o pristupanju (Srbije) Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji“, objavila je večeras Radio-Televizija Srbije.

Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji podnela još 2013. godine, a države članice ASEAN-a su to odobrile u julu ove godine.

Članice ASEAN-a su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Najvažnije oblasti ASEAN-a su, navela je RTS, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj kontakata, nauka, tehnologija i inovacije, održivi razvoj, dok ASEAN sa pojedinim državama razvija saradnju i u drugim oblastima.

Pristupanje tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za „bliži dijalog, saradnju i uključivanje u mreže i platforme ASEAN-a i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima saradnje Srbije sa tim blokom“, prenela je RTS.

U Džakarti su planirani sastanci Dačića s ministrima spoljnih poslova Singapura Vivijanom Belakrišnanom, Malezije Zambi Adulom Kadirom, Kambodže Sok Čenda Sofeom, Vijetnama Do Huang Vietom i s generalnim sekretarom ASEAN-a Kaom Kimom Hournom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari