Srbija zvanično prijatelj ASEAN-a, ministar Dačić potpisao ugovor u Džakarti 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Srbija je potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji tokom 43. Samita ASEAN u Džakarti. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da je za Srbiju ovo izuzetan događaj za unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama jugoistočne Azije.

Na svečanoj ceremoniji, ugovor je potpisao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji u Džakarti ima i niz bilateralnih sastanaka.

Uoči potpisivanja, ministar Dačić je rekao da mu je velika čast da u ime Vlade Srbije potpiše instrument o prijateljstvu i saradnji.

„Za moju zemlju je ovo izuzetan događaj za unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama jugoistočne Azije. Hvala na pomoći kako bi se proces pristupanja Srbije priveo željenom cilju. Srbija je, kao što znate, naslednica bivše Jugoslavije. Mi smo ponosni na decenijsko prijateljstvo i snažne veze sa zemljama jugoistočne Azije koje sežu do pedesetih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih“, istakao je Dačić.

Podsetio je i da su među osnivačima bili Tito i nekadašnji predsednik Indonezije Sukarno.

„Mi delimo izuzetno prijateljska osećanja prema Indoneziji i drugim članicama ASEAN-a. Principi kojih smo se držali svih godina su i principi ASEAN-a. Uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta, nacionalnog identiteta, nemešanje u unutrašnje odnose drugih država, rešavanje sporova mirnim putem. I zato sa velikim zadovoljstvom danas potpisujem Instrument o prijateljstvu i saradnji u jugoistočnoj Aziji“, poručio je Dačić.

Zahtev za pristupanje Srbije jednoglasno je odobren na plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova članica ASEAN-a u julu.

Od prvog podnetog zvaničnog zahteva proteklo je punih 10 godina, a interes za jačanje saradnje sa državama članicama ASEAN-a je sve veći, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Ističu da pristup otvara mogućnosti za bolji dijalog i ekonomsku saradnju sa tim azijskim blokom koji će prema prognozama do 2030. biti četvrta svetska ekonomija.

Članice ASEAN-a po pitanju rata u Ukrajini imaju sličan stav kao Srbija – osuđuju agresiju, ali ne uvode sankcije Rusiji. Šest od deset članica ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Instrument o pristupanju, osim Srbije, danas potpisuju Kuvajt i Panama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari