Mediji: Nacrt Sporazuma o ZSO 15 dana nakon potpisivanja evropskog plana za Kosovo 1Bilbord sa obeležjem ZSO na severu Kosovske Mitrovice; foto: Vojin Radovanović/Danas

Evropski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, pored osnovnog sporazuma, sadrži i plan implementacije u kojem je predviđeno da u roku od 15 dana posle potpisivanja sporazuma upravljački tim mora da predstavi nacrt za Sporazuma o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), objavila je TV Dukađini.

O dokumentu koji je predstavila ta televizija se navodi da će to omogućiti stranama da pređu na druge korake, kao što je međusobno priznavanje dokumenata.

U Aneksu Mape puta ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije se naglašava da je taj dodatak sastavni deo sporazuma i da opisuje redosled događaja za implementaciju Sporazuma.

Obaveze utvrđene u mapi puta proizilaze iz obaveza strana navedenih u članovima 1, 4, 7, 8, 9 i 10 sporazuma.

„Svi ostali članovi stupaju na snagu potpisivanjem ugovora“, navodi se u dokumentu koji ima TV Dukađini.

Predstavljanjem prvog nacrta Statuta i početkom pregovora za njega, stranke će zvanično odmah omogućiti stupanje na snagu uzajamnog priznavanje njihovih dokumenata i nacionalnih simbola, razmenu stalnih misija na osnovu preliminarnog sporazuma o praktičnim aranžmanima.

U dokumentu se dalje dodaje da se strane obavezuju da će okončati pregovore i dogovoriti statut u ubrzanom roku.

Kosovo se obavezuje da obezbedi pravnu održivost dogovorenog statuta i usvaja ga usvajanjem uredbe na sednici Vlade Kosova.

Predviđa se da se u roku od 30 dana nakon potpisivanja sporazuma, strane uspostaviti Zajednički komitet za praćenje implementacije sporazuma, kojim će predsedavati EU i dogovoriti se o zadacima komiteta.

Takođe, u roku od 30 dana nakon osnivanja Zajedničke komisije, Kosovo će ozvaničiti status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pokrenuće interne procedure za zaštitu objekata srpske verske i kulturne baštine u okviru dijaloga uz podršku EU.

U roku od 150 dana nakon potpisivanja sporazuma, EU će zajedno sa ostalim donatorima organizovati konferenciju na visokom nivou na kojoj će se odobriti poseban paket za investicije i finansijsku podršku, ali da nikakva isplata iz paketa neće biti izvršena pre nego što posrednik EU zaključi da su sve odredbe ovog Aneksa i člana 4 osnovnog sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari