Milorad Dodik: ZSO treba da liči na RS, uslediće napadi Zapada na Vučića 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Zajednica srpskih opština treba da ima izvršna ovlašćenja i da u nekom delu liči na Republiku Srpsku, od koje je Sarajevo stalnim napadima i optužbama napravilo “babarogu”, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On napominje i da se francusko-nemački predlog ne razlikuje mnogo od nekih u prošlosti, s obzirom da je zasnovan na zahtevu da Srbija, makar prećutno treba da prizna Kosovo, što, ističe, nikada ne bi trebalo da se desi, dodajući da treba verovati predsedniku Aleksandru Vučiću kada kaže da Srbija odbija mogućnost da na bilo koji način prizna Kosovo i pruži saglasnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije.

Međunarodnoj zajednici ne treba verovati, ali treba razgovarati, i odbacivati svaki predlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju, poručio je Dodik.

Upitan da li je video francusko-nemački plan, predsednik RS je odgovorio, da je razgovarao sa Vučićem o izazovima koje nosi taj predlog.

Istakao je i da je potrebno razgovarati o rešenju, i ocenio da je to što je Kosovo postalo međunarodno pitanje odgovornost Zapada, a ne Srbije.

Napomenuo je i da svet više ne izgleda isto.

„Za EU niko nije mogao da razmišlja da će ostati bez Velike Britanije, pa je ostala, niko nije očekivao da EU loše reaguje suočena sa epidemijom kovida i drugim krizama. Ali, ono u čemu istrajavaju je antisrpski predlog za Srbiju, ali i za nas u Republici Srpskoj. Njima ne treba verovati, treba sa njima razgovarati, ali treba odbacivati svaki predlog koji ne uvažava i srpsku nacionalnu i državnu poziciju“, naveo je Dodik.

Založio se da ZSO ima izvršna ovlašćenja, a da ne bude „prazna ljuštura“ kao što se „pokušava nametnuti i Republici Srpskoj“.

„Slažem se sa Vučićem kada je rekao da razgovore nastavlja od onog trenutka kada se formira Zajednica srpskih opština, sa izvršnim funkcijama koje mora imati kao što je dogovoreno“, rekao je Dodik.

Osvrćući se na međunarodne pritiske na Srbiju i na BiH, Dodik je govorio i o odnosu Beograda i Banjaluke.

„Uvek kada se u Banjaluci pojavi autentično političko rukovodstvo, zapad “trči” u Beograd da uveri bilo koga, a sada Vučića, da je potrebno da se on uključi u rešavanje problema u Republici Srpskoj, jer tamo ima “neki svojeglavi Dodik”, kojeg samo Srbija može dovesti u red. Naravno, ako je u Banjaluci slaba politička struja, onda zapad kaže Srbiji da se ne petlja i da će oni sami to rešiti. Ali, kada je neko jak, onda traže od Srbije da se ukljući, kako bi dodatno krivili Srbiju za sopstveni neuspeh“, smatra predsednik RS.

Dodik predviđa i da će Zapad zaoštriti retoriku prema Vučiću.

„Pošto je Vučić Srbiju napravio značajno jakom u okolnostima koje su moguće, on za par meseci neće valjati Zapadu. On je već sada njima po kuloarima ozbiljna smetnja. Za par meseci biće javni napadi na njega. U tom pogledu, samo se treba pripremiti, a ja sam očigledan primer kako to izgleda“, tvrdi Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari