"Ni Putinov, ni Vučićev čovek, već svoj": Boris Tadić otkrio šta zamera Miloradu Dodiku 1Foto: FoNet/ Nenad Ðorđević

Lider Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je za Federalnu televiziju Bosne i Hercegovine da šta god ko mislio o predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, on nije „ni Putinov, ni Vučićev čovek, već svoj“.

On je jedna specifična politička ličnost, ali istovremenu ovu servilnost koju pokazuje prema Vučiću ja mu zameram. S jedne strane ga razumem, jer nemoguće je da RS opstane u ekonomskom smislu, a da nije povezana sa Srbijom, rekao je Tadić.

To je nemoguće, ali te neke izjave ja ne mogu da razumem. Ne znam da li je Dodik na putu secesije. Nije u politici reč uvek i delo, istakao je.

Tadić podseća da je smatrao da je politika izvinjenja i kultura izvinjenja pretpostavka izgradnje pomirenja bez koga nema trajnog mira.

Nije stvar u tome da vi zatrpate rane, odnosno da ih pokrijete flasterima ili zavojima, nego da ih izlečite. To je moguće jedino normalnim ljudskim odnosom. Nisam siguran da sam imao podršku i u Srbiji i u BiH i u Hrvatskoj za takvu politiku, rekao je Tadić.

Prema njegovoj oceni, ovakva BiH očigledno ne funkcioniše, a Dodik u Vučiću i institucijama Srbije nema podršku za sve što govori.

Sigurno ne za sve što govori. Zato kažem da Dodik nije Vučićev čovek. Dodik govori ono što on misli, ali Dodikove rečenice u ovom trenutku su u dobroj meri refleksija stanja u BiH, smatra Tadić.

U ovom trenutku je apsolutno neophodno da svi stanu na loptu, da se pronađu međusobno intelektualci, da počnu dijalog i pokušaju da pronađu rešenje za ustavno-pravna pitanja. To rešenje ne podrazumeva gašenje RS, niti podrazumeva gašenje nadležnosti Srpske, rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari