Šta je Tadić napisao za časopis "Nacionalni interes" 1foto FoNet Zoran Mrđa

Secesionizam ili aneksija su regresivni odgovori na pitanje multietničkih država i ako želimo da vratimo neki privid stabilnosti u sve fraktivniji i decentralizovaniji svet, moramo se vratiti principu teritorijalnog integriteta, ocenio je u autorskom tekstu predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić za časopis „The National interest“.

Tadić je, kako se ističe u saopštenju SDS, ukazao da kosovski presedan i presuda Međunarodnog suda pravde „ne samo da imaju implikacije na međunarodnu zajednicu, takođe daju dozvolu svakoj grupi koja želi da se otcepi“.

Sa globalnom nestabilnošću u porastu, ovo će postati sve opasnije, naveo je Tadić.

Pandemija korona virusa, ruska invazija i zapadne sankcije duboko su uzdrmale globalnu ekonomiju. Zajedno sa rastućom devastacijom klimatskih promena, svet se suočava sa produženom krizom. Nasuprot takvim vetrovima, centar će se boriti da se održi, istakao je Tadić.

On je ukazao da će u marginalnim ili obespravljenim grupama porasti nezadovoljstvo i da će agitovati protiv svojih vlasti.

Pokušaji secesije će postati češći. Države će se verovatno okrenuti više ka unutra u trenutku kada nam bude potrebna globalna saradnja.

Naravno, postoji jednostavno rešenje. Zapadne države bi mogle da povuku svoje priznanje Kosova, potvrđujući da se princip teritorijalnog integriteta primenjuje u svim vremenima i svim kontekstima, predočio je Tadić.

To možda neće zaustaviti one poput Putina, ali bi uklonilo njihova opravdanje za ilegalno otimanje teritorije, dok bi prigušilo uspavane secesionističke snage širom sveta koje će se hraniti budućom nestabilnošću. Ipak, iako je praktično jasna, a njene koristi su same po sebi očigledne, zapadna mea culpa je verovatna koliko i to da Rusija glasa za afirmaciju teritorijalnog integriteta Ukrajine, zaključio je Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari