Međak i Burazer za RSE: Sankcije Rusiji zavise samo od Vučićeve lične procene 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Odluka o tome da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji zavisiti samo od Aleksandra Vučića i njegove lične procene šta je najbolje za njegovu poziciju, saglasni su bivši član pregovaračkog tima vlade Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Vladimir Međak i izvršni urednik portala Juropijan vestern Balkans (EWB) Nikola Burazer.

Sastav nove vlade ne govori apsolutno ništa, navodi Međak za emisiju „Most“ Radija Slobodna Evropa i ponavlja da ako dođe nalog s Andrićevog venca, sankcije Rusiji se sutradan mogu uvesti, kao i što se mogu prekinuti i pregovori sa Evropskom unijom.

Sve može da se desi sutradan u zavisnosti od toga šta Vučić odluči. Jer, vlada ništa ne odlučuje, rekao je Međak koji dodaje da se „Vučić boji šta može da mu se desi ako Srbija ispadne iz procesa evropske integracije, odnosno kakva će biti reakcija Moskve ako uvede sankcije“.

Uveli smo sami sebe u sukob u kome ne učestvujemo. Niko nas nije terao. Mi smo sami sebe zbog sopstvenog politikanstva doveli u situaciji da budemo na prvoj liniji fronta u ratu u kome zaista ne učestvujemo, predočio je Međak.

Upitan šta su scenariji sa proces evropskih integracija ako se Srbija ne uskladi sa politikom Evropske unije prema Rusiji, Međak navodi četiri opcije koje su na stolu.

Prva je zamrzavanje pregovora bez formalne odluke. To je nešto gde se mi već sada nalazimo. Druga opcija je formalna odluka o zaustavljanju pregovora. To je najopasnija opcija jer će nakon toga za nastavak pregovora biti potrebna jednoglasna odluka svih članica, upozorio je.

Prema rečima Međaka, treća opcija je zamrzavanje predpristupnog fonda IPA koji vredi 250 miliona evra godišnje što bi moglo da bude početak zamrzavanja pristupa ostalim finansijskim institucijama Evropske unije kao što su Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

I četvrta opcija je da Evropska unija zamrzne beneficije koje nam je dala, istakao je on.

Burazer je saglasan sa Međakom da se na osnovu personalnih rešenja ne može ništa zaključiti o politici vlade, jer niko od tih ministara nema autonomiju da samostalno odlučuje ni o svom sopstvenom resoru, a kamoli o nečemu tako ozbiljnom kao što je pitanje spoljnopolitičke orijentacije zemlje.

Odluku će doneti Vučić. Manje je važno ko će staviti potpis na tu odluku i da li će neko da se buni unutar vlade, istakao je Burazer.

On navodi da je tačno da Srbija ima u Rusiji saveznika u Ujedinjenim nacijama kada je u pitanju Kosovo, ali podseća da ih ima i u pet članica EU koje nisu priznale Kosovo.

Te zemlje su za Beograd možda važniji partneri. Njihovo odbijanje da priznaju Kosovo može Beogradu više da znači nego potencijalni veto Rusije u Savetu bezbednosti, naveo je Burazer.

On ne očekuje formalno zaustavljanje evropskih integracija Srbije, ali je moguće da se to dogodi neformalno.

To je već na delu – nema novih klastera i ne zatvaraju se poglavlja koja su do sada otvorena. Mislim da vlast odugovlači, jer se nada se da bi rat u Ukrajini mogao da se završi pre nego što bude prinuđena da uvede sankcije Rusiji, zaključio je Burazer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari