Ministar Žigmanov za Večernji list: Zalagaću se za normalizaciju odnosa Srbije i Hrvatske 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Tomislav PAVLEK/MO

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i novi ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov ukazao je u izjavi zagrebačkim medijima na značaj učešća svake manjinske zajednice u državnoj vlasti, naglasivši da su Hrvati u Srbiji dobili tu priliku.

Na pitanje kakva je reakcija Hrvata u Srbiji na ponudu da uđe u vladu i veruju li Hrvati da su Vučićeve namere iskrene, Žigmanov je za nedeljno izdanje Večernjeg lista, rekao da su u velikoj većini reakcije izuzetno pozitivne i da je reč „o nesvakidašnjem događaju“ jer je prvi put nakon ’90-ih godina politički predstavnik hrvatske zajednice dospeo na dužnosti u najvišem nivou izvršne vlasti Srbiji, kao ministar.

Žigmanov je rekao da su očekivanja hrvatske zajednice „usmerena su na nastavak integracije Hrvata u srbijansko društvo i rešavanje izazova“, ali i da da svoj prinos normalizaciji odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

„Sada će to biti neuporedivo lakše i jednostavnije, jer smo u prilici da delujemo unutar, kako se to kaže, institucija sistema“, rekao je Žigmanov.

Na pitanje što je najpotrebnije Hrvatima u Srbiji on je naglasio da je to „snažnije uključivanje u procese donošenja odluka“ i direktniji uticaj na rešavanje problema hrvatske zajednie „s ciljem da se osiguraju perspektive opstanka Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji“.

Žigmanov je za Večernji list rekao i da će se lično zalagati da se otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije počnu rešavati i da se krene u normalizaciju odnosa, prenela je agencija Hina izvode iz razgovora Tomisava Žigmanova za Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari