Medved: Srbija podizanjem optužnica pokušava da promeni karakter vojno-policijske akcije "Oluja" - to joj neće proći 1Tomo Medved Foto: Beta/Admir Buljubašić

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je danas da Srbija podizanjem optužnica pokušava da promeni karakter vojno-policijske akcije „Oluja“, poručivši da to „neće proći“ i da će Hrvatska zaštititi sve branitelje, generale, oficire i pilote, javlja Hina.

„Teza vezana za pokušaje promjene karaktera vojno-policijske operacije ‘Oluja’ neće proći. Međunarodni sud u Hagu doneo je jasnu pravosnažnu presudu i ocenu ‘Oluje’ – ona je bila legitimna operacija kojom je Hrvatska oslobodila svoj prostor, koji su okupirale jedinice JNA, uz pomoć pobunjenih Srba“, rekao je Medved u Sunji komentarišući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota.

Medved je, tokom obeležavanja 31. godišnjice akcije „Brđani 91“, novinarima rekao e radi o „politički motivisanim“ optužbama.

„Srbija nije smogla snage da se suoči se sa svojom prošlošću, s ulogom pokretača agresije na Hrvatsku, potom na BiH, a nakon toga i na Kosovo. Hrvatska je vodila pravedan, odbrambeni i oslobodilački Domovinski rat“, rekao je Medved.

On je naglasio da su hrvatske vlasti u stalnom kontaktu s optuženim pilotima i najavio da će ove sedmice održati sastanak kako bi analizirali sve što se događa.

Hrvatska do danas nije primila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji i da se sve o čemu se govori zasniva na objavama režimskih medija u Srbiji.

Medved kaže da je „kroz režimske Vučićeve tabloide“ upoznat i s najavom krivuičnih prijava protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera za upotrebu Ratnog zrakoplovstva, te generala Pavla Miljavca.

„Zaštitićemo sve hrvatske generale, sve hrvatske branitelje, sve hrvatske oficire. Zaštitićemo ih čvrsto, onako kako su odranili i oslobodili Hrvatsku – tako će Vlada na čelu s predsednikom Andrejem Plenkovićem čvrsto stati u zaštitu istine i dostojanstva Domovinskog rata, kao i svih branitelja“, poručio je Medved.

On smatra da Srbija nema nikakve konkretne dokaze protiv hrvatskih pilota, već da kroz optužnice pokušava da sve poteškoće s kojima se suočava – poajpre one vezane za Kosovo, preusmeriti na Hrvatsku kako bi izmenila karakter Domovinskog rata.

„To im neće uspeti, Domovinski rat je najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske i na tom tragu ćemo nastaviti da radimo“, poručio je potpredsednik hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari